Patrick Lodier (l) en Wilbert van Haneghem. 
Patrick Lodier (l) en Wilbert van Haneghem. 

Eindhovense school in de hoofdrol

Algemeen

EINDHOVEN - Het tv-programma De Reünie besteedt zondag 11 december aandacht aan de tweede klas van de Christelijke Mavo De Boeg uit Eindhoven uit 1986. Hierin krijgt een aantal persoonlijke verhalen van de leerlingen van toen extra aandacht. Te zien om 20.20 uur op NPO 1.

Dat geldt onder meer voor het opvallende verhaal van Wilbert van Haneghem. Al op jonge leeftijd verliest hij zijn moeder. Ze kampt met zware depressies en besluit uiteindelijk uit het leven te stappen door verdrinking. Binnen het gezin wordt er niet over gesproken. Hij verhuist met zijn vader naar Eindhoven en het leven gaat door.

Als Wilbert in 2014 met zijn vriendin op vakantie gaat naar Indonesië en ze een boottocht maken, komen ze in een nachtmerrie terecht. De boot zinkt en het stel moet 40 uur op open zee zien te overleven. Wilbert vecht tegen de verdrinkingsdood en zijn gedachten zijn ineens weer bij zijn moeder.

Wilbert en zijn vriendin overleven het, en eenmaal thuis blijkt dat hij de dood van zijn moeder nog lang niet verwerkt heeft. Over dit alles heeft Wilbert zelfs een boek geschreven, Schipbreuk in het paradijs, verschenen bij Uitgeverij Hollandia. Hierin beschrijft hij van uur tot uur zijn gevecht met de dood en hoe zijn gedachten telkens afdwalen naar zijn familie en naar zijn moeder die door verdrinking om het leven kwam.

Presentator Patrick Lodiers gaat samen met Wilbert terug naar de plek waar zijn moeder verdronk en naar zijn ouderlijk huis om herinneringen op te halen.

Ook het verhaal van Mark komt aan bod. Hij worstelt al jaren met reuma. De gewrichtsziekte kluistert hem veel aan huis waar hij alleen voor zijn twee dochters moet zorgen. Een dozijn pillen per dag gaan er doorheen, de pijn is enorm, maar Mark blijft positief en wil er altijd zijn voor zijn kinderen.

Ten slotte het verhaal van Pascal die voor een andere uitdaging staat: gebarentaal leren. Haar man werd na een operatie doof en ze moest ineens op een heel andere manier met hem leren communiceren.