Afbeelding

Onderweg? Zet de Fietsmodus app aan!

Algemeen

EINDHOVEN - In oktober en november deden bijna 2000 scholen in heel Nederland mee met de Fietsmodus Schoolchallenge. De leerlingen van het Montessori College uit Eindhoven fietsten de meeste smartphonevrije kilometers van Brabant. Verkeerswethouder Jannie Visscher reikte de prijs uit: een 538 DJ’s on Tour Schoolfeest.

De School Challenge is onderdeel van de campagne ‘Fietsmodus’, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met provincies en telecomproviders. Tijdens de School Challenge gingen leerlingen en middelbare scholen onderling de strijd aan: fiets zoveel mogelijk kilometers zonder smartphone. Het Montessoricollege was de winnaar. Onderwijsassistent Sanne Rijnders moedigde de brugklassen tijdens haar verkeerslessen aan om de Fietsmodus app te gebruiken. “De leerlingen komen soms van ver, uit Eindhoven maar ook uit Waalre en Veldhoven. Ik wil hen ervan bewustmaken dat ze zich in het verkeer niet met hun telefoon moeten bezighouden.”

De Fietsmodus app stimuleert smartphonevrij fietsen en zorgt dat fietsers hun aandacht meer bij het verkeer houden. Jongeren ervaren direct het veilige gedrag en verzamelen punten waarmee ze kans maken op mooie prijzen. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu): “We zien dat jongeren steeds meer gebruikmaken van hun smartphone op de fiets. Nog snel even een social checken, een ander liedje opzoeken of appje lezen. Met deze campagne dagen we jongeren uit. Stap je op de fiets, zet je modus aan en je bent offline in het verkeer.”

Minister Schultz maakte vorige week bekend dat het ministerie is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op appen op de fiets.