En de winnaar is...

Algemeen

EINDHOVEN - De Eindhovense scholierencompetitie 2016 is gewonnen door het Novalis College.

Wat is armoede? Wat houdt armoede in stand? Wat kun je zelf doen aan een duurzame en rechtvaardige wereld? Leerlingen van het Augustinianum, Novalis College en Van Maerlantlyceum uit Eindhoven moesten op dit soort vragen antwoord geven tijdens de finale van de Eindhovense scholierencompetitie die op 19 december voor de 10e keer plaatsvond in de raadszaal. Wethouder Jakob Wedemeijer overhandigde na afloop de wereldbeker en een cheque van €350,- aan de leerlingen van het Novalis College, bedoeld voor een project in Zuid-Afrika.

Quizmaster Joost Tijssen bevroeg de leerlingen over armoede, mondiaal burgerschap en ontwikkelingssamenwerking. Elke school speelde voor een Eindhovense stichting die zich inzet voor internationale samenwerking. Zo speelde het Augustinianum voor de projectkoppeling met Gedaref (Sudan), het Novalis College voor Emfuleni (Zuid-Afrika) en het Van Maerlantlyceum voor Cambodia Dutch (Cambodja). De weken voorafgaand aan de wedstrijd bereidden de leerlingen zich op school voor.

Het werd een nek-aan-nek-race tussen leerlingen van het Van Maerlantlyceum en het Novalis College. Dat maakte de finaleronde superspannend; alles was nog mogelijk. Het Novalis College mag zich uiteindelijk winnaar noemen en is een jaar lang de school die het meest weet van de wereld.

De coördinatie van de scholierencompetitie is in handen van Switch, onderdeel van ContourdeTwern. Dit project is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven.