De huidige stadsdichter, Nienke Esther Grooten, draagt donderdag het stokje over aan de nieuwe stadsdichter voor de komende twee jaar.
De huidige stadsdichter, Nienke Esther Grooten, draagt donderdag het stokje over aan de nieuwe stadsdichter voor de komende twee jaar. Foto: Nienke Esther Grooten

Genomineerden verkiezing stadsdichter zijn bekend

Algemeen

EINDHOVEN - Op 7 december draagt de huidige stadsdichter Nienke Esther Grooten het stokje over aan de nieuwe stadsdichter in het Parktheater. Maar wie zal dit zijn? Drie genomineerden maken kans op dit eervolle ambt.

Uit de inzendingen koos de jury anoniem een top 3. De jury bestaat uit huidig stadsdichter Nienke Esther Grooten, ED kunstredacteur Rob Schoonen, raadslid Saskia Lammers en bibliotheekdirecteur Albert Kivits. Zij hebben gekeken naar taal, spelling, ritme, inhoud, authenticiteit en binding met de stad. De genomineerden zijn: Jessica Bartels, Linde ten Broek en Evert de Kock.

Jessica Bartels noemt Eindhoven haar onuitputtelijke bron van inspiratie. Het schrijven biedt haar een manier om te kijken naar dingen die ze normaliter nooit zou zien.

Linde ten Broek zet verhalen in om mensen, buurten en steden te verbinden en omschrijft zichzelf als een creatieve pionier met een groot hart voor mensen en de stad Eindhoven.

Evert de Kock combineert naar eigen zeggen een “kritische blik met een lekkere dosis humor”. Hij maakt graag rake teksten die mensen aan het denken zetten, ontroeren of aan het lachen maken.

De genomineerden nemen het tegen elkaar op in een podiumoptreden tijdens de verkiezing op donderdag 7 december. Het publiek krijgt daarbij de gelegenheid om zijn mening te geven over de gedichten en de optredens. Mede op basis daarvan bepaalt de vakjury wie zich voor de komende twee jaar stadsdichter mag noemen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Chelsea Foreman.

De benoeming van de stadsdichter is voor een termijn van twee jaar (december 2017-december 2019).