Een verdwaalde V-1 verwoest een gedeelte van de Kruisstraat en de Gildelaan op 16 december 1944. Beeldcollectie RHCe
Een verdwaalde V-1 verwoest een gedeelte van de Kruisstraat en de Gildelaan op 16 december 1944. Beeldcollectie RHCe Foto: RHCe

Terug naar Toen: Zwarte zaterdag voor Woensel

Algemeen

EINDHOVEN - Woensdag wordt bij het Oystermonument het Sinterklaasbombardement van 6 december 1942 herdacht. De Britse luchtmacht kwam met 91 bommenwerpers naar Eindhoven gevlogen om de Philipsfabrieken te bombarderen. De afloop is bekend. Ook de binnenstad werd vol geraakt met veel doden en verwoesting tot gevolg. Terwijl deze dramatische gebeurtenis telkens aandacht krijgt is die er voor een andere merkwaardig genoeg niet of nauwelijks. Tot nu dan.
December 1944: Eindhoven had inmiddels alweer een paar maanden van de vrijheid mogen proeven, maar de situatie was nog verre van florissant. De schaarste was nu zelfs groter dan tijdens de oorlog. Ondertussen ging de oorlog door. Bij onze zuiderburen was het Ardennen-offensief gaande en bleef Hitler Londen bestoken met de V-1. Onderweg naar Londen kruiste menig V-1 het Eindhovense luchtruim met een gemiddelde snelheid van 540 km. per uur daarbij een sinister fluitend geluid makend. Hield dat op dan was het foute boel, dan viel de bom naar beneden. En dit gebeurde rond de klok van 18.00 uur op zaterdag 16 december. Een V-1 viel voortijdig stil en stortte neer in Woensel, op de Kruisstraat ter hoogte van de Gildelaan. Meteen was er blinde paniek, mensen zochten bijgestaan door leden van het Rode Kruis, de Luchtbeschermingsdienst, brandweer en politie naar mensen onder het puin. De vliegende bom had haar reputatie eer aan gedaan. Er waren 16 doden en ruim 60 gewonden, waaronder een aantal zwaar gewonden. Vijftien huizen waren compleet verwoest en vele andere woningen in de omgeving hadden schade aan dak en ramen. 16 december 1944, een inktzwarte zaterdag voor Woensel.