Begin van de Fakkeltocht in 2016. Het jubileumboek '25e Fakkeltocht, Lopend Vuur' geeft een beeld van de geschiedenis van de fakkeltocht en de beweegredenen van mensen om mee te lopen. Het is vorig jaar gemaakt. Het boek is ter plekke te verkrijgen voor 2 munten of in de voorverkoop voor 5 euro bij het Vredesburo op de Grote Berg 41.
Begin van de Fakkeltocht in 2016. Het jubileumboek '25e Fakkeltocht, Lopend Vuur' geeft een beeld van de geschiedenis van de fakkeltocht en de beweegredenen van mensen om mee te lopen. Het is vorig jaar gemaakt. Het boek is ter plekke te verkrijgen voor 2 munten of in de voorverkoop voor 5 euro bij het Vredesburo op de Grote Berg 41. Foto: Hans Mulkens

Een lopend vuurtje voor de vrede

Algemeen

Op 24 december (Kerstavond) vindt de Eindhovense Fakkeltocht voor Vrede en Verdraagzaamheid plaats. Vanaf 18.00 uur start op het Wilhelminaplein de uitgifte van fakkels. De tocht begint kort na 19.00 uur en eindigt op het Wilhelminaplein. Na de tocht is er vanaf 20.15 uur een speciaal muziekprogramma verzorgd door het Lampegats gemengd mannenkoor.

EINDHOVEN - De Eindhovense Fakkeltocht kent een lange geschiedenis. De eerste tocht vond plaats in 1992 naar aanleiding van een aanslag op Turkse migranten in het Duitse Solingen en incidenten met een racistisch motief in Nederland. Sindsdien heeft de tocht altijd in het teken gestaan van een tolerante en respectvolle samenleving. Het grote aantal mensen dat elk jaar deelneemt (gemiddeld zo’n 5.000) benadrukt dat veel mensen zich hiervoor willen inzetten. Gezien de recente gebeurtenissen in de samenleving is het thema nog steeds erg actueel.

Vanaf 18.30 tot 19.00 uur is er een kort programma waarin onder meer wethouder Renate Richters en de stadsdichter van Eindhoven aan het woord komen. Om 19.00 uur wordt de eerst fakkel aangestoken.

Het vuur daarvoor komt van de Wereldvredesvlam en het Vredeslicht. De Wereldvredesvlam ontstond doordat in 1999 vredesambassadeurs op alle continenten vlammen aanstaken, die in Wales bijeen kwamen. Vandaar wordt het vuur verspreid en gebruikt in monumenten, lampen en kaarsen. Zo ook bij de eerste vlam van de Fakkeltocht op 24 december.

Het Vredeslicht wordt door Scoutinggroep Johannes Vianney brandend vanuit Wenen naar Eindhoven gebracht. In Bethlehem wordt al meer dan 25 jaar het licht ontstoken, waarnaar het naar Wenen wordt vervoerd en tijdens een ceremonie in ontvangst wordt genomen door duizenden scouts uit 20 verschillende landen.

Dit jaar kunnen alle bezoekers van de Fakkeltocht het Vredeslicht mee naar huis nemen. Er is een stand waarbij je een eigen meegebrachte lantaarn met dit Vredeslicht kunt aansteken. Tevens worden er op het Wilhelminaplein filmbeelden vertoond van organisaties en personen die een speciale band hebben met de Eindhovense fakkeltocht. Net als vorige jaren kunnen de fakkels niet meer rechtstreeks aan de kraampjes worden gekocht. Men dient men eerst muntjes te kopen bij de kassa’s (op de avond zelf 2,50 euro en in de voorverkoop 2 euro) en ze daarna bij de kraampjes in te wisselen voor een fakkel. Er is ook een mogelijkheid om de muntjes in de voorverkoop aan te schaffen. Zie voor de voorverkoopadressen en meer informatie over de route en het programma: www.fakkeltochteindhoven.nl