De kinderen van Frits van de Kerkhof exposeren met een deel van zijn schilderijen. FOTO: Bert Jansen.
De kinderen van Frits van de Kerkhof exposeren met een deel van zijn schilderijen. FOTO: Bert Jansen. Foto: Rob Weekers

Van de Kerkhof had graag zelf nog willen exposeren...

Algemeen

“Het is een eerbetoon aan ons vader.” De kinderen van Frits van de Kerkhof exposeren met een deel van zijn schilderijen in Arthotel, Lichttoren 22 te Eindhoven.

EINDHOVEN - Echt beginnen met schilderen doet Van de Kerkhof als hij op 55-jarige leeftijd met de VUT gaat. Zijn kinderen Fred, Beppie en Wil halen gezamenlijk herinneringen op aan hun vader. “Hij had graag zelf nog willen exposeren. Deze expositie stond namelijk al gepland. Maar begin dit jaar kwam hij helaas vrij plotseling te overlijden.”
Even wisten ze niet wat ze er nu mee moesten. “Hij heeft zo’n mooie collectie aan olieverfschilderijen nagelaten. Hij heeft meer dan 1000 schilderijen gemaakt. Door de jaren heen heeft hij natuurlijk een deel van zijn werken verkocht maar er is nog een groot deel bewaard gebleven. Deze zijn nu tentoongesteld in het Arthotel in de Lichttoren in Eindhoven.”

Veel mensen kennen het werk van Frits van de Kerkhof. Hij heeft vele portretten geschilderd en evenzovele stadsgezichten. “In de hele Kempen heeft onze vader zijn schilderijen gemaakt. Veel plekken in Eindhoven en Veldhoven. Hij wilde graag authentieke stukken maken, zo realistisch mogelijk. Gebouwen, zoals het oude stadhuis in de Rechtestraat, heeft hij geschilderd zoals het destijds was. Vooral de historische waarde was van belang in zijn schilderijen.”
Frits van de kerkhof vertelt in een eerder interview dat de meeste schilderijen een historisch verhaal vertellen. Zoals de ooit beruchte ‘plekhoek’, een aantal armoedige huisjes bij het bruggetje over de Dommel aan het eind van het Stratumseind. Of de Eindhovense markt en de Boschdijk. Allemaal plekken waardoor hij geïnspireerd raakte. “Onze vader heeft deze beelden voor het nageslacht willen bewaren en daar hij is zeker in geslaagd. Hij werkte vaak in opdracht voor mensen die speciale herinneringen hadden bij een bepaald gebouw, straat of omgeving. Daarvoor verzamelde hij oude ansichtkaarten, boeken en tijdschriften met foto’s waardoor hij zo gedetailleerd mogelijk kon werken”. Voor de kinderen van Frits van de Kerkhof is de expositie bij Arthotel in EIndhoven een waardevolle afsluiting van het tijdperk in olieverfschilderijen van hun vader.

De kinderen van Frits van de kerkhof weten bij elk schilderij wel een verhaal te vertellen. Dat deden zij ook bij de opening van de expositie. De tentoonstelling is te zien bij Arthotel in Eindhoven, loopt tot eind december en is doorlopend te bezoeken.