De leerlingen van het Augustinianum wisten het meester over de wereld en gingen er met de eerste prijs vandoor.
De leerlingen van het Augustinianum wisten het meester over de wereld en gingen er met de eerste prijs vandoor. Foto: Augustinianum

Augustinianum weet meest van de wereld

Algemeen

EINDHOVEN - Wat is armoede? Wat houdt armoede in stand? Leerlingen van het Augustinianum, Novaliscollege en Van Maerlantlyceum kregen dit soort vragen tijdens de finale van de Eindhovense scholierencompetitie.

De finale vond vorige week plaats in de Eindhovense raadzaal. Wethouder Jakob Wedemeijer reikte na afloop de wereldbeker en een cheque van 350 euro uit aan de deelnemers die het best uit de bus kwamen. En dat waren de leerlingen van het Augustinianum. Zij zullen dit bedrag besteden aan ‘hun’ projecten in Congo.

Quizmaster Frank van Pamelen bevroeg de leerlingen op armoede, mondiaal burgerschap en ontwikkelingssamenwerking. Elke school speelde voor een Eindhovense stichting die zich inzet voor internationale samenwerking. Zo speelde het Augustinianum voor het project Bambale (Congo), het Novaliscollege voor Eindhoven Emfuleni (Zuid-Afrika) en Van Maerlantlyceum voor Cambodia Dutch. De weken voorafgaand aan de wedstrijd bereidden de leerlingen zich op school voor.

Het werd uiteindelijk een nek-aan-nek-race tussen leerlingen van het Van Maerlantlyceum en Augustinianum. Dat maakte de finaleronde spannend. Augustinianum mag zich echter een jaar lang de school die het meest weet van de wereld.

De coördinatie van de Eindhovense scholierencompetitie is in handen van Switch, onderdeel van ContourdeTwern.