Afbeelding
Foto: Marjolein van Hoof

Column Loes van de Stadsgracht: BN’ers?

Algemeen

Negen jaar geleden was ik toevallig in de stad en ving een glimp op van de Kerstparade van SBS. Oké ik kan me voorstellen dat met name kinderen de glitters en glamour, waarmee deze parade omgeven is, prachtig vinden. Ik daarentegen vind het wanstaltig en eerlijk gezegd niets met Kerstmis te maken hebben. Veel te overdadig en veel te commercieel.

Afgelopen zondag vond voor de tweede keer dit publiektrekkende evenement plaats in de binnenstad. De organisatie had de pech dat het ‘s middags was gaan sneeuwen, waardoor grote files op de wegen ontstonden en bussen het zelfs tijdelijk lieten afweten. Om alsnog zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen werd medegedeeld dat nog meer BN’ers de parade zouden opluisteren.

Bekende Nederlanders, wie zijn dat? Laatst zag ik via Facebook een filmpje waarop iemand reageerde op de T-shirtactie Zwarte Piet is racisme. Zo’n honderd BN’ers, voornamelijk uit de Randstad, ondersteunden de actie en lieten zich met dit confronterende T-shirt fotograferen. Terecht vroeg degene van het filmpje zich af wat deze zogenaamde Bekende Nederlanders gepresteerd hebben om zich nu opeens als een soort helden in te zetten. Meegespeeld met Goede Tijden Slechte Tijden of een show gepresenteerd? Wat zegt dit over hun opvattingen, levensinstelling en betrouwbaarheid? Volgens hem zijn het heel andere mensen die er toe doen. Namelijk artsen, specialisten en verpleegkundigen die alles in het werk stellen ons beter te maken of knappe koppen die een uitvinding doen waarmee de mensheid geholpen wordt. Ik ben het wel met hem eens. Zeker wanneer je ook nog eens weet dat het voor sommige BN’ers gewoon een goed betaalde baan is om een reportage te maken van bijvoorbeeld menselijke misstanden in verre landen, gekoppeld aan een hulpactie. De echte helden in onze maatschappij zijn mensen die veelal niet op de voorgrond treden, maar zonder eigen gewin een ander in nood helpen. Mensen waarvoor de betekenis naastenliefde maar heel normaal is en waarvoor termen als narcisme en kijkcijfers niet opgaan. Zij hoeven niet tijdens een Kerstparade door duizenden mensen te worden toegejuicht. Maar eigenlijk zouden ze dit wel verdienen. Want voor deze mensen neem ik echt mijn petje af.