Wendy van den Braak en Henry van der Made:
Wendy van den Braak en Henry van der Made: "Als je ziet wat je ervoor terugkrijgt, dan is het je tijd en energie meer dan waard." Foto: Bert Jansen Foto: Bert Jansen

Initiatief buurtbewoners beloond

Algemeen

Dat er naar initiatieven van buurtbewoners wordt geluisterd, hebben Henry van der Made en Wendy van den Braak bewezen. Het afgelopen jaar hebben zij veel tijd en energie gestoken in het het veldje aan de Turnhoutlaan. Door hun toedoen heeft het een metamorfose ondergaan. Het sportveld wordt op zaterdag 16 december in gebruik genomen.

EINDHOVEN – Een fijne leefomgeving maakt het voor iedereen aangenamer. De kinderen van Wendy voetbalde wel eens op het veldje op de hoek Turnhoutlaan-Antwerpenlaan in de Woenselse buurt De Tempel. Ook de naastgelegen basisschool maakte voor zijn gymlessen gebruik van het terrein. “En er zitten vaak best veel kinderen op dat veld. Het hangt er maar en er gebeurt niks. Kinderen worden juist meer uitgedaagd op het moment dat ze zien dat er spelactiviteiten mogelijk zijn. Maar het zag er niet uit”, zegt Wendy. “Ik had wel ideeën. Bovendien wilde ik graag wat doen voor de buurt.” Ze zocht contact met het leefbaarheidsteam in de buurt. Daar leerde ze in Henry kennen. “We zijn samengebracht omdat we allebei van aanpakken weten.”
De twee doeners zijn in samenwerking met het team plannen gaan maken. “De vraag: ‘wat kunnen we er nog van maken?’ hebben we beantwoord”, vindt Henry. “Het stukje asfalt is gebleven. De goaltjes die er stonden hebben we hergebruikt. Daarnaast is het aantal spelelementen uitgebreid. Voortaan kan de jeugd er niet alleen voetballen, maar zijn er doelen voor basketbal, handbal en is het een pannaveldje. Multifunctioneel dus.”

Omdat ook de basisschool gebruikmaakt van het terrein, heeft het leefbaarheidsteam hun wensen meegenomen. “Behalve het sportveld dat we hebben gecreëerd, staat er op het grasveld een pingpongtafel, waardoor het voor de school nog aantrekkelijker is geworden om met de kinderen daar te spelen”, meent Wendy. “Wat ook leuk is”, begint Henry, “alle spelfacetten krijgen een eigen kleur. Zo worden de pannagoaltjes rood geverfd en is de bijbehorende belijning in dezelfde kleur.”

Tot slot is ook het trafohuisje op het terrein opgevrolijkt. De ontwerpen zijn gemaakt door de senioren van Kunstroute65 Kameraden en groep 8 van de basisschool. Gart Smit heeft de graffiti erop gezet.

Wendy en Henry zijn blij met wat zij hebben bereikt. “Als je een goed idee hebt, is alles mogelijk. Creëer draagvlak en komt het voor elkaar. Bovendien zijn wij allebei strijdlustig. Als wij iets in ons hoofd hebben, moet het er komen. We bijten ons erin vast. Aanvankelijk dachten wij ook: ‘het wordt te duur’, maar samen kun je veel bereiken.”

Zaterdag is van 13.00 tot 15.00 uur de feestelijke opening.