Josje Manden in de serre met op de achtergrond een schilderij bestaande uit losse panelen van Jacques Slegers. Foto: Bert Jansen
Josje Manden in de serre met op de achtergrond een schilderij bestaande uit losse panelen van Jacques Slegers. Foto: Bert Jansen Foto: Bert Jansen

Zestig plus? Echt wel! ‘De hemelse vader waakt over mij’

Algemeen

Josje Manden werd geboren in Leiden en studeerde af als lerares tekenen aan de Rietveld Academie in Arnhem. Ze kan echter niet alleen goed tekenen. Josje is echt een alleskunner. “Ik heb inderdaad een gave, maar het was ook een noodzaak om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien.”

Eindhoven - Een bank of stoel stofferen, vloerbedekking leggen, kleding of gordijnen naaien, portretten schilderen, logo’s ontwerpen, antiek restaureren, muurschilderingen ontwerpen en realiseren, het is nog maar een greep uit de talenten die deze bezige vrouw in huis heeft. “In 1962 kwam ik naar Eindhoven omdat ik een baan bij Stella Maris kon krijgen. Ik werd ook verliefd en trouwde. Helaas werd destijds een getrouwde vrouw in het onderwijs ontslagen!” Josje kreeg drie kinderen maar het huwelijk hield geen stand. “Als lerares tekenen kon ik toen bij de Grafische School werken en van 1971 tot en met 1980 had ik een fulltime baan bij een Scholengemeenschap in Boxtel.”

Ondertussen leerde ze kunstenaar Jacques Slegers kennen. “In 1980 kon ik met een financiële regeling het onderwijs verlaten. Sinds ik met Jacques samenwoonde hebben we samen veel opdrachten gerealiseerd. In zijn vrije werk was Jacques superieur, maar hij kreeg ook opdrachten om bijvoorbeeld muurschilderingen te maken. Ik hielp hem daarbij, daarnaast maakte ik in opdracht portretten, ik restaureerde antiek en maakte kleding waaronder de trouwjurk van mijn dochter.”

In 2000 overleed Jacques. “Dat was zwaar. Gelukkig kon ik blijven wonen in de vooroorlogse villa die wij tegen een betaalbaar bedrag huurden van een architect.” Niet lang daarna besloot Josje haar hoogbejaarde moeder in huis te nemen, waarvoor ze vier jaar zorgde. “Mama is hier rustig ingeslapen.” Josje werd lid van het koor van de St. Joriskerk. “We repeteren een keer per week. Wanneer je zingt, voel je dat je leeft.”

Ook geeft ze een keer per maand les aan een schilderclubje en ze begeleidt een jong talent. “Iedere week ga ik naar de gym en in opdracht schilder ik nog steeds portretten, maak muurschilderingen en ontwerp logo’s. Gelukkig ben ik gezegend met een goede gezondheid, daarbij ben ik gelovig. De Hemelse vader waakt over mij.”