De jury proeft het Stille Nacht biertje op het internationale Kerstbierfestival in Essen. Dit bier domineert daar. In 2005, 2007, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014 won Stille Nacht hier. Foto: Belgian Smaak.
De jury proeft het Stille Nacht biertje op het internationale Kerstbierfestival in Essen. Dit bier domineert daar. In 2005, 2007, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014 won Stille Nacht hier. Foto: Belgian Smaak. Foto: Ties Cleven

Biertjes met een vleugje winter

Algemeen

Speciaalbieren zijn hip. De afgelopen jaren schieten overal in Nederland speciaalbier café’s en andere ondernemingen in die richting als paddenstoelen uit de grond. Ook het aantal hobbybrouwers groeit spectaculair. Het fenomeen ‘kerstbier’ blijft niet achter. Voor de gelegenheid zet de redactie een aantal bijzondere kerstbiertjes op een rijtje. Lekker voor bij het diner, of leuk om cadeau te doen aan uw vrienden.

REGIO - Maar wat valt er precies onder een kerstbier? “Kerstbier is eigenlijk niet echt een bestaande bierstijl”, legt Rens van Hout uit. Hij richtte anderhalf jaar geleden de Valkenswaardse Striepercraft Brouwerij op, en weet derhalve veel van speciaalbieren. Er vallen verschillende typen bier onder het label ‘christmas ale’.

“Ik heb dit jaar nog geen kerstbier maar wel een winterbier, in samenwerking met brouwerij de Natte Gijt uit Weert. Het bier is een barleywine met cascara erin verwerkt. Dat zijn de schillen van de koffiebes. Deze komt net na kerst uit.”
Van Hout wijst de redactie van deze krant op het Winterbierfestival in Gouda, waar een objectieve jury vele kerst- en winterbieren keurde. Mede daarop is dit winterse lijstje gebaseerd:

Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout
Dit biertje is gebrouwen door brouwerij Crooked Spider uit Wassenaar en werd in Gouda gekozen als beste kerstbier 2017. Ieder jaar kent dit bier een nieuwe versie. Het is een zwaar, zwart bier met Russisch karakter. In de smaak zijn ook chocolade en koffie te herkennen.

Stille Nacht
Al zeven keer werd Stille Nacht gekozen tot beste kerstbier op het Kerstbierfestival te Essen, in België. Zelf is Stille Nacht ook Belgisch, het wordt namelijk gebrouwen in Diksmuide door De Dolle Brouwers. Vanwege de zeer zware dichtheid van wort is Stille Nacht onbeperkt houdbaar. Enthousiast? Klein probleem: het bier is razend populair en aangeraden wordt om het al in september te bestellen.

Slaapmutske Kerst
Ook dit drankje viel al meerdere malen in de prijzen bij kerstbierverkiezingen. Slaapmustke kerst is een bruin bier, met een volle schuimkraag. Dit biertje wordt tevens vaak gebruikt om gerechten mee klaar te maken. Kerstgerechten uiteraard.
Delirium Noël
Delirium, vernoemd naar het ontwenningsverschijnsel van alcohol, is een grote speler op de speciale bieren markt. Het merk wordt verkocht in bijna honderd landen. De kerstvariant, Noël, is een bruin bier en dient natuurlijk gedronken te worden in het bijbehorende glas met de karakteristieke roze olifantjes. Voor de gelegenheid uitgedost met kerstmuts.