Frans voor zijn tractor. (foto: indebuurt.nl).
Frans voor zijn tractor. (foto: indebuurt.nl).

Frans van Och en het verhaal achter zijn rode tractor: ‘Dit is een duikboot, kun je dat niet zien?’

Algemeen

Heb jij die rode tractor met ijzeren wagen al eens gespot in de straten van Eindhoven? We waren benieuwd naar het verhaal erachter en kwamen uit bij Frans van Och. “Ze hebben me al twee keer benaderd voor het programma ‘Man bijt hond’. Echt niet daar ik daar aan mee ga werken, zijn altijd van die rare types die ze interviewen. Dat ben ik niet.”


EINDHOVEN - Frans mag zich al 35 jaar erkend installateur noemen. Gas, water, verwarming: komt-ie allemaal bij je fiksen. Ondanks het feit dat hij gepensioneerd is gaat hij toch nog op pad voor oude, trouwe klanten die al twintig tot dertig jaar bij hem aankloppen. Want ineens stoppen met werken? Nee, dat gaat niet.

Waarom op pad met een tractor? Is een werkbus niet veel handiger? “Ik heb alle soorten koppelingen, leidingen, tangen, moeren, noem maar op. Die mobiele werkplaats weegt zesduizend kilo! Dat zou nooit in een bus passen. En dan heb ik laatst nog heel veel weggedaan ook.” Al dertig jaar een eigen bedrijf. Daar moeten wel mooie verhalen uit zijn voortgekomen. “Ik heb weleens ergens gewerkt waar ze zeiden: ‘Frans, er ligt iets van duizend gulden in die la, pak maar wat je nodig hebt en trek de deur maar achter je dicht’. Dat vertrouwen was er toen nog. Och ja, ik ben ook ooit staande gehouden door de politie. Die agent wilde weten waar ik in rondreed. ‘Nou jongen, dit is een duikboot, kun je dat niet zien?’, zei ik.

We zijn nu wel benieuwd naar de mobiele werkplaats en lopen achter Frans aan naar buiten. De tractor is beplakt met hilarische spreuken als ‘Ginnen boer en toch unne trekker’ en ‘God is bezig, kan ik u helpen?’ Hij is – met recht – apetrots op de mobiele werkplaats die hij zelf heeft gebouwd. “Er komt hier niemand ongewenst binnen”, zegt hij terwijl hij een ingenieus beveiligingssysteem van moeren, touwen, schroeven en stalen pinnen showt. Het duurt dan ook even voor de deur opengaat, maar wauw! Overal waar we kijken zien we gereedschap, geen plekje is onbenut.

Zelfs het plafond hangt he-le-maal vol. En toch is er voldoende ruimte om te werken. Frans laat ons alles zien, is mega enthousiast. “Och meske toch, twee en een half jaar heb ik hier aan gewerkt hè, maar kiek dan eens hoe sterk dat allemaal is”, zegt hij terwijl hij een paar keer op een neer springt en tegen een kastje schopt. Klopt, er wiebelt helemaal niks en het kastje vertoont nog geen krasje. Knap staaltje (in dit geval letterlijk) werk.