Gerard van Mol: de Rembrandt onder de fotografen.
Gerard van Mol: de Rembrandt onder de fotografen. Foto: DFP

Gerard: Rembrandt onder de fotografen

Algemeen

In meer dan zeventig landen werden zijn foto-inzendingen geaccepteerd en geëxposeerd. Vele internationale prijzen en onderscheidingen wist hij in de wacht te slepen. Kenners noemen hem dan ook liefkozend de Rembrandt onder de fotografen. Toch is amateurfotograaf Gerard van Mol (90) nog steeds een bescheiden man.

EINDHOVEN - Zijn leven ging niet altijd over rozen. “Van 1948 tot 1950 was ik als militair in Indië gelegerd. Jaren later kreeg ik last van nachtmerries en bleek ik er een trauma aan overgehouden te hebben.” In 1953 ging het goed mis op zijn werk. “Ik was 25 en werkte bij een steenfabriek. Plotseling schoot de hijskraan los en ik kreeg een bak gevuld met leem op mijn rug. Mijn benen en tenen kon ik niet meer bewegen. Ik heb een half jaar in een ziekenhuis gelegen, werd diverse keren geopereerd en moest ook nog eens een half jaar revalideren.

Uiteindelijk werd ik voor 50% afgekeurd, maar ik kon gelukkig wel weer lopen.” In diezelfde tijd leerde hij zijn vrouw Corrie kennen. Het stel trouwde en kreeg twee dochters. “Maar het stichten van een gezin verliep moeizaam, want er waren veel miskramen.” Fotograferen deed Gerard al voor het ongeluk. Nu hij meer vrije tijd had, stortte hij zich met hart en ziel op deze hobby. “Nu gaat alles digitaal, maar ik deed alles handmatig. Een donkere kamer had ik niet. Ontwikkelen en afdrukken deed ik in de keuken.” Gerard had een uniek filmisch oog.

Brabantse leven
Samen met zijn vrouw fietste hij vaak de omgeving af en wist het Brabantse leven op een unieke manier vast te leggen. “Ik kwam in contact met kunstschilder Teun Gijssen. Hij werd één van mijn geliefde fotomodellen. Ook heb ik het primitieve leven van Sjo en Marinus Bressers uit Best vastgelegd.

De moderne tijd had op hen geen vat.” Foto’s inzenden voor prijsvragen doet Gerard sinds vijf jaar niet meer. “Maar ik fotografeer nog steeds met fotorolletjes. Afgelopen zomer toch minstens zo’n 30 tot 40.” Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag exposeert hij van 16 december tot 20 januari met zo’n honderd foto’s in Galerie Pennings aan de Geldropseweg.