Bordenjongleur Lajog Nagy (Hongarije) geeft acte de présence tijdens het Kerstwintercircus.
Bordenjongleur Lajog Nagy (Hongarije) geeft acte de présence tijdens het Kerstwintercircus.

Kerstwintercircus: metamorfose van theater tot circus

Algemeen

Het is inmiddels een traditie die niet meer is weg te denken. Van 22 tot en met 30 december slaat het Kerstwintercircus zijn tenten weer op in Parktheater Eindhoven. Vermaak voor jong en oud gegarandeerd.

EINDHOVEN - Het is nog even aftellen tot de laatste reguliere voorstelling van het jaar erop zit, maar dan kan er worden begonnen met de metamorfose van theater tot circus. “Al met al is het een flinke logistieke klus”, zegt Carla Evers van het Parktheater. “Alles moet kloppen, van orkestbak, tribunes voor het publiek tot en met het geluid en de belichting. Daar hebben we onze handen vol aan.”

De circusacts komen vanuit de hele wereld naar Eindhoven. Een week lang kan het publiek genieten van internationale circusacts: van jongleurs en eenwielers tot spectaculaire luchtacrobatiek. Het gezelschap dat in de laatste week van het zijn tenten opslaat in Eindhoven is in de circuswereld gepokt en gemazeld. “Er zitten grote namen tussen die bijvoorbeeld ook in Parijs en Monaco te zien zijn.”

Centrale plek in het geheel is de Grote Zaal van het Parktheater dat tijdens de in totaal zeventien voorstellingen dienst doet als circuspiste. Een voorstelling duurt inclusief pauze zo’n tweeënhalf uur. “Dan is het zaak om variatie te bieden”, zegt Carla Evers “Daarin zijn we zeker geslaagd. Niet in de laatste plaats omdat we inmiddels een goede naam hebben opgebouwd in al die jaren. Soms zijn er vaste acts, maar nooit is het programma hetzelfde. We bieden ieder jaar iets nieuws. Bovenal willen we onze bezoekers kwaliteit bieden.”

Spannend, gezellig, feestelijk, zo kan de 48ste editie van het Internationaal Kerstwintercircus het best worden getypeerd. Bezoekers kunnen méér verwachten dan circus alleen. Zo is er een binnenschaatsbaan op de Grote Foyer, zijn er eetkraampjes, en kan er na de voorstelling worden genoten van een lunch, high tea of een speciaal kerstmenu. “Een dagje naar het circus is een uitje voor de hele familie”, zegt Carla Evers. “Zeker tijdens de feestdagen. Er mag gelachen worden!”

Het Kerstwintercircus in Eindhoven kent een rijke geschiedenis. Toen ruim veertig jaar geleden een voorstelling onverhoopt geen doorgang vond, zag toenmalig directeur Ben Ullings zijn kans schoon om zijn droom te verwezenlijken met een reeks circusvoorstellingen in het theater. Een primeur in Nederland. “En het begin van een een mooie traditie”, weet Evers. “In de loop van de jaren hebben veel theaters ons voorbeeld gevolgd. In Eindhoven is hiervoor de basis gelegd, dat hebben we tocht maar mooi voor elkaar gekregen.”

Dagelijks zijn er twee voorstellingen. De hoofdingang en daarmee alle publieksruimtes worden één uur voor aanvang van de circusvoorstelling geopend.

www.parktheater.nl