4000 Museuminspecteurs gingen op pad om de musea te beoordelen. Foto: Jorrit Lousberg.
4000 Museuminspecteurs gingen op pad om de musea te beoordelen. Foto: Jorrit Lousberg. Foto: Jorrit Lousberg

Kinderen kiezen: vijf ‘kidsproof’ musea

Algemeen

Ook Museum Klok & Peel (Asten) Natuurmuseum Brabant (Tilburg), Oorlogsmuseum Overloon en het Philips Museum in Eindhoven zijn Kidsproof volgens duizenden jeugdige Museuminspecteurs

REGIO - PreHistorisch Dorp in Eindhoven is door zo’n 4.000 Museuminspecteurs verkozen tot hét Kidsproof museum van Noord-Brabant. In totaal werden de Nederlandse musea dit jaar ruim 11.000 keer onder de loep genomen door de Museuminspecteurs; kinderen tot en met 12 jaar. Dankzij hun inspectierapporten mag een recordaantal van 70 musea zich in 2019 Kidsproof noemen. PreHistorisch Dorp valt bijzonder in de smaak: “Je kunt je eigen souvenirs maken en de mensen zijn verkleed”, aldus een Museuminspecteur.

De zogenaamde Museumkids Awards werden in november uitgereikt in het Nationaal Militair Museum in Soest. Te midden van de top-10 Museuminspecteurs reikte presentatrice Kim-Lian van der Meij de prijzen uit. Het Continium discovery center uit Kerkrade werd gekozen tot het kindvriendelijkste museum van heel Nederland. Extra bijzonder dit jaar: in 2019 kunnen Museumkids in heel Nederland terecht. Voor de eerste keer heeft iedere provincie ten minste één Kidsproof museum. Een overzicht van alle Kidsproof musea staat op museumkids.nl.

Museumkids, een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie - en hun (groot)ouders in hun gevolg - in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met de kostbare collecties én die met hun eigen omgeving.

De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea.

Musea met voldoende inspecties en een gemiddeld cijfer van minstens een 7,5 zijn het daaropvolgende jaar Kidsproof. Museuminspecteurs maken, op hun beurt, kans op de titel ‘Museuminspecteur van het jaar’. Want een sterkere binding met museale collecties begint steeds bij de jongste generaties.

Alle informatie over de Kidsproof musea is te vinden op:

www.museumkids.nl