Afbeelding

Club Sam: ‘Een glimlach is voor mij al genoeg’

Algemeen

Club Sam in Nuenen is een bijzondere activiteitenclub voor thuiswonende kinderen met een beperking. Iedere zaterdagmiddag worden er spelletjes gespeeld, geknutseld, gezongen, of gekookt. Plezier maken staat voorop. Maar zonder de hulp van vrijwilligers dreigt Club Sam in zwaar weer te komen.

NUENEN - Momenteel vindt Club Sam onderdak bij kinderdagverblijf Erica in Nuenen. Voor 35 kinderen zijn de vaste zaterdagen iedere keer weer een hoogtepunt in de week. “Net als voor de vrijwilligers”, zegt coördinator Mark Deckers. “Maar begeleiding is intensief, soms één-op-één. We zijn blij met de mensen die met ons mee doen, maar we kunnen nog wel wat extra handen gebruiken.”

Mark Deckers is de de pilaar waar de vereniging op steunt. Als 12-jarige kwam hij via zijn oom in contact met de vereniging, en is sindsdien meer en meer betrokken geraakt. Deckers: “In twintig jaar heb ik welgeteld vier zaterdagen gemist. Ik móet erbij zijn. Waarom? Het is zo fijn om die kinderen iets te geven, ze een fijne dag te bezorgen.” Stiekem heeft Deckers wel eens gespeeld met de gedachte om Club Sam te verlaten. “Binnenkort verwachten mijn vrouw en ik een kindje, dat leek me een goed moment om afscheid te nemen. Maar als ik vertrek, is er niemand die het zomaar kan overnemen. Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Bovendien, ik beschouw de jongens en meisjes van Club Sam ook een beetje als mijn kinderen, die laat ik zomaar niet in de kou staan.”

De leden van Club Samen komen uit de wijde omgeving van Nuenen. Net als de veertig vrijwilligers. Zij staan iedere zaterdag paraat om van de bijeenkomsten een feestje te maken, maar ook steken ze een helpende hand toe bij de maandelijkse uitstapjes die worden gemaakt naar bijvoorbeeld een zwembad, een bezoek aan de brandweer of een middag naar de bioscoop. Hoogtepunt is het jaarlijks vakantiekamp. Ans van Wanroij uit Geldrop is een van de vrijwilligers die zich met hart en ziel inzit voor de kinderen van Club Sam. “Het soms best zwaar, maar ik krijg er zoveel voor terug. Mijn leven wordt er zoveel leuker van! Die kinderen zijn zo puur, zo vrolijk, daar kan ik echt van genieten. Een glimlach is voor mij al genoeg.”

Singer-songwriter Stef Classen, winnaar van het tv-programma de Beste singer-songwriter van Nederland, is uitgenodigd bij Club Sam om wat liedjes te zingen. Vol verwachting staren de kinderen hem afwachtend aan, maar als Classen de eerste akkoorden aanslaat op zijn gitaar, en Happy Birthday inzet voor de jarige Benthe, gaat het meteen los. Mark Deckers neemt een kind op de schouders en danst met de rest mee. Bij de vrijwilligers gaan de handen in de lucht. Deckers doet een oproep aan iedereen die een handje mee wil helpen bij Club Sam. “Kom eens een keer kijken, en je bent verkocht!”

Ook vrijwilliger worden?

www.clubsam.nl