Logo grooteindhoven.nl


"Zolang ik het kan, doe ik het hier," aldus Frans Godfried in speeltuin Philipsdorp. Foto: Bert Jansen
"Zolang ik het kan, doe ik het hier," aldus Frans Godfried in speeltuin Philipsdorp. Foto: Bert Jansen (Foto: Bert Jansen)

Touwtrekkers 040: Frans Godfried

EINDHOVEN - Ieder dag is Frans Godfried (66) minstens zes uur op de gronden van de Speeltuinvereniging Philipsdorp in Woensel. Zeven dagen per week. Administratie, schrijfklussen, coördinatie en meer: hij doet het met veel plezier. In 1998 was de speeltuin bijkans ter ziele. Het speelgebeuren deugde niet, aldus de gemeente. Godfried zette er met anderen de schouders onder. Anno nu staat de speeltuin als een huis.

Door Bram W. van de Putte

"Zonder Frans bestond de speeltuin niet meer." Enkele vrijwilligers zeggen dit beslist en bijkans in koor. Godfried reageert daarop bescheiden als ik dit hem vertel. "Als ik het toen niet had gedaan, deed iemand anders het wel", zegt hij rustig. Als wijkbewoner vond hij dat de speeltuin aan de Anthony van Leeuwenhoeklaan moest blijven bestaan. "We zijn er met tien mensen ingesprongen. Alles werd afgebroken, er stond niets meer." Twee intensieve jaren later was de klus geklaard in 2000. Nu zijn er veel houten toestellen, op een groen terrein, omringd door nog meer groen. Een oase van speelpret in het stedelijke. Veel gezinnen hebben een doorlopend jaarabonnement. Zeven dagen in het zomerseizoen is Godfried hier te vinden. Fysiek is hij niet de beste, maar hij laat zich er niet door vellen.

Een tumor bij zijn ruggenwervel deed hem 40 jaar geleden de WAO betreden, COPD kwam daarbij en hij heeft daarnaast last van clusterhoofdpijnen. Hij klaagt niet. Nooit. "Drie of vier keer per dag komt die hoofdpijn. Alsof er een mes in je oog wordt gezet. Na een half uurtje is het voorbij", zegt hij desgevraagd. Hij wijst op een zomerligbed in de centrale ruimte. "Dan ga ik daar liggen. 'Ga toch naar huis', zeggen ze dan ooit." Hij lacht. "Ik zeg dan: 'daar heb ik ook pijn'." Daarna kan hij weer verder. Hij lacht. "Geen probleem."

Het seizoen gaat lekker in aantallen: vrije verkoop loopt prima en veel nieuwe abonnementen zijn er dit seizoen verkocht. Van ver buiten de wijk, zelfs de stad, komen de bezoekers. Volop plannen zijn er voor het terrein. "We willen graag een nieuwe waterspeelplek creëren, die ook toegankelijk is voor mindervaliden. Alle paden zijn rolstoelvriendelijk trouwens. Ook veel speeltoestellen. We doen het hier best goed. Financieel is het heel prijzig, zo'n watergebeuren, tegen de 200.000 euro. We zijn dus op zoek naar sponsors."

"Wat het hier zo leuk maakt voor mij?" Hij denkt even na. "Overdag hier bezig zijn. Dat vind ik fijn. Ik doe ook niet meer dan wat ik kan. Ik kan steeds minder. Naar de poort lopen is al genoeg. Maar zolang ik het kan, doe ik het hier."

speeltuinphilipsdorp.nl

2 reacties
Meer berichten