Logo grooteindhoven.nl


Column Loes van de Stadsgracht: Zelfoverschatting

De berichtjes die ik op Facebook krijg zijn soms niet aan te slepen. Ik moet toegeven het werkt verslavend, want wanneer je eenmaal toegestuurde video's, berichten en foto's opent, dan ga je zelf ook reageren of delen.

De video die ik als laatste gedeeld heb, was een videoboodschap en bedoeld voor iedereen die voor 1980 geboren is. Het ging over hoe we, ik dus ook, destijds leefden. Ja, we snoepten wel eens, dronken mierzoete ranja, aten vette friet met mayonaise en stamppot met worst en veel jus. We maakten wel eens ruzie, vielen soms tijdens het rolschaatsen en natuurlijk droegen we daarbij geen helm of knie- en elleboogbeschermers. We moesten in het huishouden helpen, voor anderen een boodschap doen maar wat we vooral ook veel deden was bewegen! We liepen of fietsten naar school en na schooltijd deden we aan sport of speelden buiten, we knikkerden, balden, britsten, pintolden, liepen op stelten of bussen en we sprongen touwtje. Daardoor werden we niet dik.

Ook leerden we verantwoordelijkheid dragen, te delen met broertjes, zusjes of vrienden. Wanneer je niet goed was in knikkeren en je verloor steeds, dan moest je erkennen dat de winnaar veel vaardiger in dat spelletje was. Zo kwamen we er vanzelf achter of we ergens getalenteerd in waren.

Afgelopen zaterdag was ik op de Catharinamarkt. Ter verfraaiing stonden er roodwit geblokte 'huisjes' en er was live muziek. Leerlingen van de muziekschool mochten optreden. Naast het instrumentale gedeelte werd er ook gezongen. Nu heb ik geen bijzonder geoefend oor, maar zelfs ik kon horen dat er vals gezongen werd. Bij een auditie van Holland's got Talent of Idols, hadden deze leerlingen de wind van voren gekregen. De meisjes die echter uit volle borst zongen, werden toegejuicht. Ze deden immers zo hun best! Ik vond het een gênante vertoning. Is het niet veel eerlijker om gewoon te zeggen, sorry maar het klinkt voor geen meter! Want dat deed de generatie van voor 1980 ook: elkaar de waarheid zeggen. Zelfoverschatting daarentegen poets je niet zomaar weg, temeer wanneer deze ook nog eens door anderen gekoesterd wordt. Jammer!!!

reageer als eerste
Meer berichten