Sanne Roijakkers:
Sanne Roijakkers: "Ik wist lange tijd niet zo goed wat ik wilde worden. Toen heb ik een keer meegelopen met mijn moeder, die ook als verpleegkundige in een ziekenhuis werkt." (Foto: Bas Smits).

Sanne specialiseert zich in ‘t Catharina

Algemeen

Afstuderen als verpleegkundige en je dan direct voorbereiden op een specialisatie: het kan in het Catharina Ziekenhuis. Sanne Roijakkers (22) rondde de hbo-opleiding Verpleegkunde af en volgt nu het speciale traineeship tot IC/SEH-verpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis: “Een mooie uitdaging en ik word er een betere verpleegkundige van.”

EINDHOVEN - Tot voor kort was een opleiding tot gespecialiseerd verpleegkundige alleen weggelegd voor verpleegkundigen die al werkervaring hadden opgedaan op andere afdelingen. Het Catharina Ziekenhuis heeft voor afgestudeerde mbo- en hbo-verpleegkundigen een speciaal voortraject op deze opleiding ontwikkeld. Als een verpleegkundige zo’n traject succesvol afrondt, is er gegarandeerd een opleidingsplek op de door hun gewenste afdeling, zoals de Intensive Care (IC), de Spoedeisende Hulp (SEH), de Cardiac Care (CC) of de afdeling Nierziekten.

Sanne Roijakkers volgt het traineeship om direct IC/SEH-verpleegkundige te worden. “Dit zou normaal gesproken pas kunnen als ik bijvoorbeeld vijf jaar ervaring opgedaan had op de afdeling Chirurgie. Nu doe ik extra ervaring op en als ik dit traineeship positief afrond, ben ik gegarandeerd van een opleidingsplek”, vertelt Sanne. “Voor mij is dat echt een mooie uitdaging en ik word er een betere verpleegkundige van.” Die uitdaging zit voor Sanne in een belangrijk aandachtspunt van het traineeship: klinisch redeneren. “In het Catharina Ziekenhuis komen patiënten vaak met ingewikkelde aandoeningen, de zorg is meestal complex. Je wordt hier dan ook echt uitgedaagd om mee te denken, onder andere door vragen te stellen. Waar heeft een patiënt last van? Wat is de oorzaak van de klachten? Klinisch redeneren is ook goed voor de samenwerking met onze artsen.”

Door moeder 
Dat Sanne verpleegkundige is geworden, komt eigenlijk door haar moeder. “Ik wist lange tijd niet zo goed wat ik wilde worden. Toen heb ik een keer meegelopen met mijn moeder, die ook als verpleegkundige in een ziekenhuis werkt.” Meelopen raadt Sanne sowieso iedereen aan: “Ook in ons ziekenhuis is meelopen altijd mogelijk.” Tijdens het traineeship werkt Sanne twee keer elf maanden op twee verschillende afdelingen. Tussendoor volgen er korte stageperiodes op de afdeling waar ze na de opleiding aan de slag gaat. Er is altijd een vast aanspreekpunt. “Daar kan ik terecht als ik vragen heb of als ik hulp nodig heb bij het uitvoeren van studieopdrachten. In het traineeship heb je veel vrijheid. Dat betekent dat je zelf de regie in handen moet nemen.”

Aan het handje
Je wordt volgens Sanne dus niet aan het handje meegenomen. “Dat past gelukkig ook niet bij mij. Ik wil zelf extra de diepte in gaan en veel leren. Af en toe kijk ik bijvoorbeeld mee met operaties, dat vind ik erg leerzaam. Ik snap daardoor beter wat een patiënt mankeert als die na de operatie op onze afdeling wordt opgenomen. Je moet in dit traineeship zelf actie ondernemen als je iets wil leren, maar daar krijg je alle ruimte voor in dit ziekenhuis.”

Wil jij je ook specialiseren met een traineeship in het Catharina Ziekenhuis? Naast het traineeship voor IC/SEH/CC kun je deelnemen aan het traineeship Nierziekten. Vanaf december kan je solliciteren voor deze traineeships. interesse? We gaan graag met je in gesprek over je mogelijkheden bij het Catharina Ziekenhuis. Kijk op werkenbijcatharina.nl