Logo grooteindhoven.nl


Mark Koelen met zijn reserve fiets. “Als het moet, dan ga ik met deze.” Foto: Bert Jansen
Mark Koelen met zijn reserve fiets. “Als het moet, dan ga ik met deze.” Foto: Bert Jansen (Foto: Bert Jansen)

Touwtrekkers 040: Mark Koelen

EINDHOVEN - Duizenden kilometers vrat hij in de voorgaande jaren op. Zandwegen, gesteente, asfalt: alles bereden. Kent de favella's van Rio de Janeiro uitstekend. Zet zich in voor duurzaam toerisme en heeft oog voor de wereld. Mark Koelen (42) staat aan de vooravond van een nieuw wieleravontuur. Op 10 juni gaat hij de wereld weer rond. Letterlijk.

Hij baalt. Zijn fiets is onlangs gestolen. Een verzekeringskwestie nu. "Dat komt wel goed, maar het levert wat hinder op." Zijn tweede grote fietsreis is dit. Waar hij weer jaren mee zoet is. "Ik moet mijn energie toch kwijt", zegt hij lachend.

Afgestudeerd aan de opleiding Sustainable Tourism in Breda, zet hij zich op locatie in voor toerisme waar de lokale bevolking ook iets aan heeft. Zoals in 2014 in Rio de Janeiro, voor en tijdens het WK voetbal en daarop de Olympische Spelen in 2016. "Met toeristen heb ik in de sloppenwijken voetbaltoernooitjes gespeeld, samen met de lokale kids. Vonden ze geweldig! Barbecue na afloop, erg leuk. De winsten daarvan gingen direct terug in de gemeenschap, niet naar tussenpersonen."

Onderweg voorziet hij in zijn eigen levensonderhoud. Hij hangt er ook een affiche bij op, zogezegd: wie een goed doel onder de aandacht wil brengen, kan met hem meefietsen. Koelen was een talentvolle voetballer en speelde bij PSV en Helmond Sport. Door een zware blessure, zijn kruisbanden scheurde hij finaal af, zat hij tachtig procent aan de kant. Einde carrière kwam later. Fietsen daarentegen gaat hem goed af.

Aandacht vragen voor de wereld: dat doet hij op zijn fiets en met zijn geestdrift. De wereld is van iedereen, dat zegt hij feitelijk. Een kleine 22.000 kilometer in Europa en Zuid-Amerika heeft hij op zijn eerste reis achter de rug. "Onderweg maak je de mooiste dingen mee. Met mijn voetbal, die altijd meegaat, maak ik contact; het levert me bijkans altijd een slaapplaats en eten op."

Door Europa fietst Koelen nu naar Indonesië, door verschillende landen waaronder Iran en Pakistan. Onderweg haken verschillende mee-fietsers aan. Australië per boot, aldaar fietsen, en zo vliegt hij uiteindelijk weer naar Zuid-Amerika, waar hij van beneden naar boven koerst. En dan? "Ik kan doorpakken tot Canada en van daaruit naar Afrika. De opties zijn eindeloos. Het is spannend, dit gevoel voor vertrek. Ik ken het. Ik kan na twee jaar terug zijn. Of na zes. Wie weet."

Voor meer informatie en of volgen van Mark:

www.cyclingforstars.nl

reageer als eerste
Meer berichten