Burgemeester John Jorritsma met een deel van de nieuwe Nederlanders uit Eindhoven, tijdens de jaarlijkse naturalisatiebijeenkomst in IGLUU in de Lichttoren. (Foto: Gemeente Eindhoven).
Burgemeester John Jorritsma met een deel van de nieuwe Nederlanders uit Eindhoven, tijdens de jaarlijkse naturalisatiebijeenkomst in IGLUU in de Lichttoren. (Foto: Gemeente Eindhoven).

Eindhoven telt 745 ‘nieuwe’ Nederlanders

Algemeen

47 Britten zijn dit jaar in Eindhoven Nederlander geworden in het stormachtige Brexitjaar. Dat zijn er vier keer zo veel als in 2018. Het Verenigd Koninkrijk staat daarmee op de vijfde plaats met de bijdrage aan de nieuwe Eindhovenaren, na Syrië, India, Turkije en Iran. In totaal telde Eindhoven in 2019 745 nieuwe Nederlanders.

EINDHOVEN - Dat bleek maandag 16 december op de jaarlijkse naturalisatiebijeenkomst die de gemeente Eindhoven voor de nieuwkomers organiseert. De oudste nieuwe Nederlander is 80 jaar, de jongste is net één jaar oud geworden, meldt de gemeente.

Multicultureel
Syrië leverde de grootste bijdrage aan het contingent nieuwkomers, met 97 mensen. India (88), Turkije (65) en Iran (48) volgen. Na de Britten (47) komen de Somaliërs (46), Chinezen (39), Marokkanen (36) Russen (24) en Irakezen (18). 80 procent van de nieuwe Nederlanders werd dat door naturalisatie, 20 procent door ‘optie’. Allochtonen die hier geboren en getogen zijn kunnen na vijftien jaar, als ze ouder zijn dat 65 jaar en/of langer dan drie jaar getrouwd zijn met een Nederlandse partner, de Nederlandse nationaliteit aanvragen (optie). Ze mogen dan de afgelopen vijf jaar geen zware gevangenisstraf of hoge boete hebben gehad. De behandeling van een optieverzoek kost ongeveer twee maanden en 187 euro.

Voor naturalisatie komen immigranten in aanmerking als ze vijf jaar in Nederland wonen of drie jaar getrouwd zijn met een Nederlandse partner. Wel moeten die immigranten dan aantonen ingeburgerd te zijn met een diploma waaruit ook blijkt dat ze de Nederlandse taal beheersen. Ook zij mogen geen gevangenisstraf of boete hebben gehad. Deze procedure duurt gemiddeld tien maanden. De kosten daarvoor bedragen in totaal 881 euro.