Dag en nacht staat hij paraat: (pers)fotograaf Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen).
Dag en nacht staat hij paraat: (pers)fotograaf Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen). Foto: Bert Jansen

Bert Jansen staat dag en nacht paraat

Algemeen

Niet iedereen verkeert in de luxepositie om vrij te zijn met de kerstdagen. Zoals (pers)fotograaf Bert Jansen, die dag en nacht paraat staat voor de redacties van het Veldhovens Weekblad, Groot Eindhoven en die van het Eindhovens Dagblad. (Door Hannie Bettgens)

EINDHOVEN - Fotograaf Bert Jansen runt zijn eigen fotopersbureau. Hij maakt onder andere foto’s die artikelen begeleiden in het Veldhovens Weekblad, Groot Eindhoven en het Eindhovens Dagblad. Als professionele persfotograaf legt hij de beelden vast bij 112-gerelateerde meldingen. Zijn werk gaat 24/7 door, ook met feestdagen zoals Kerstmis. “Ongevallen of branden houden er geen rekening mee dat het Kerstmis is.”

Vak
Met veel plezier oefent Jansen zijn vak uit. “Het moet me toch een keertje van het hart... Mijn collega’s en ik worden vaak bestempeld als ramptoeristen. Dat vaak door mensen die bij een brand of ongeval staan te kijken terwijl ze daar zelf geen taak of functie hebben. En dus alleen maar staan te kijken naar andermans ellende. Die mensen snappen niet dat mijn collega’s en ik daar zijn om verslag te doen van gebeurtenissen. Frappant, vind ik. Veel mensen willen graag weten waarom ze zoveel sirenes hebben gehoord of wat er precies is gebeurd. Wij zijn echt met een vak bezig en maken telkens weer afwegingen van ‘fotografeer ik dat zus of zo’, om de piëteit en de privacy van de slachtoffers te waarborgen.”

Dienstbaar
“Alles voor de foto? Nee, duidelijk niet. Natuurlijk gaan we er voor het nieuws heen. Maar als we ter plaatse zijn en er is hulp nodig, dan zijn we ook meteen bereid om te helpen. De ene keer een infuuszakje vasthouden, de ander keer iets uit de ambulance pakken. Even een extra handje om het slachtoffer op de brancard te leggen, even meelopen met de lifepack... Een nieuwe zuurstoffles pakken... De schepbrancard pakken.”

En dat is niet eens alles. “Een hand reiken om het ambulancepersoneel over een sloot te helpen. Ontelbare keren van iemand het hoofd stabiliseren tot de ambulance ter plaatse is, gewoon op straat en achter in een auto waarvan je hoopt dat die niet in brand vliegt. Of snel personeel van de traumaheli ophalen. Bij brand even mee een slang uitrollen, mee zoeken naar de brandput. Of de mensen, familie of eigenaren van het brandend pand, opvangen. Bijzonderheden die wij zien doorgeven aan politie of brandweer. Zelf ben ik bij diverse reanimaties geweest of deze opgestart omdat ik er eerder was. Twee keer is iemand bij een ongeval in mijn armen overleden. Dus... Hoezo ramptoeristen? Naast bij incidenten de hulpverlening in beeld te brengen, staat die hulpverlening zelf natuurlijk altijd voorop. Wanneer nodig, blijft de camera in de tas.”
Vindt Jansen het vervelend, dat hij - ieder jaar opnieuw - met de kerstdagen moet werken? “Nee, ik heb nu eenmaal ‘n dienstbaar beroep en ik doe waar ik goed in ben... Fotograferen!”