De knoop definitief doorhakken en zekerheden opgeven, was lastig voor Arjan. Toch heeft hij er allesbehalve spijt van.
De knoop definitief doorhakken en zekerheden opgeven, was lastig voor Arjan. Toch heeft hij er allesbehalve spijt van.

Arjan (48) verbaast zichzelf met overstap

Algemeen

Per dag stapt Arjan de Waal (48) wel tien keer uit zijn comfortzone. “Ik doe dingen die ik nooit voor mogelijk hield”, vertelt hij enthousiast. Ruim negen maanden geleden startte hij een zij-instroomtraject tot verpleegkundige niveau 4 bij Vitalis. Spijt van zijn overstap heeft hij geen moment gehad, al is het soms best wel spannend.

eindhoven - Want: hoe was je iemand, hoe plaats je een sonde en hoe verwijder je een hechting? “Maar het gaat vlug makkelijker en beter. Ik ben zo trots op wat ik inmiddels heb bereikt.” Voordat Arjan de overstap maakte, werkte hij ruim twintig jaar bij een handelsonderneming in kunstbloemen- en planten. Hij was uitgekeken op zijn laatste functie en zocht een andere baan. Hij overwoog een baan die aansloot op zijn ervaringen, maar de twijfel sloeg toe. Wilde hij dit nog wel? In de daarop volgende vakantie dacht hij goed na over die vraag.

Goede spoor
“Mijn vriendin zette me op het goede spoor. Zij vroeg: waar word je nu echt gelukkig van? Het antwoord was simpel: mensen om me heen en ze gelukkig maken. Het kwartje voor de zorg viel nog niet meteen, maar zat wel in m’n achterhoofd doordat m’n ex-vrouw in de ouderenzorg werkte.” Arjan besloot proef te draaien in de gehandicaptenzorg en thuiszorg. “De thuiszorg sprak me echt geweldig aan. Niet zozeer het werk, maar wel de doelgroep: ouderen.”

Veel gesprekken
De knoop definitief doorhakken en zekerheden opgeven, was lastig. “Ik volgde een Ik Zorg-workshop, waar ik meer hoorde over opleidingsmogelijkheden. Maar al snel kwam ik erachter dat je als alleenstaande ouder niet rond kunt komen van een leerlingensalaris. Dus nam ik contact op met het Ik Zorg. Contactpunt. Daar heb ik een aantal gesprekken gehad met Esther Spooren over de mogelijkheden. Ze heeft me erg geholpen en adviseerde me om te gaan praten met werkgevers in de buurt. Op een open dag kwam ik in gesprek met Vitalis en hun aanbod sloot aan op mijn wensen”, vertelt de enthousiaste Arjan.

Snelle start
“Toen ging het erg snel”, herinnert Arjan zich het als de dag van gisteren. “Een paar weken later zat ik in de schoolbanken en startten we met een volle klas de opleiding tot verpleegkundige. We volgen binnen Vitalis een BBL-traject van 2,5 jaar met baangarantie. Ik ben nu negen maanden bezig en het bevalt echt super. De cliënten zijn fantastisch, ik heb fijne collega’s, er heerst een open sfeer, ik leer veel en de begeleiding is fijn. Ik merk dat ze hier blij zijn met zij-instromers.”

“Ze zijn gedreven, kritisch en hebben levenservaring, dat wordt gewaardeerd. Ook vind ik het fijn dat ik op m’n werk volledig mezelf kan zijn. Serieus als het nodig is en een geintje wanneer het kan. Kortom: het is een superfijne sector om in te werken!”

https://www.vitalisgroep.nl/