Voor Bouman gloort er weer licht aan de horizon:
Voor Bouman gloort er weer licht aan de horizon: "Ik hoop binnen drie jaar te kunnen leven van mijn eigen bedrijf." (Foto: DFP).

Voormalig junk krabbelt helemaal op

Algemeen

Je bent dakloos en verslaafd, hoe krabbel je dan weer op? En hoe ontzenuw je het vooroordeel dat mensen over je kunnen hebben? Nills Bouman (40) heeft het allemaal meegemaakt. Op zijn veertiende werd hij ‘n gabber. Hij gebruikte drugs en rookte wiet, zonder remmingen. Nu werkt hij als ervaringsdeskundige straatwerker bij de Stichting ‘Ervaring die Staat’ en heeft een eigen bedrijfje: eindjeschrijven.nl. (Door Dorothée Foole)

EINDHOVEN - Naast een baan beschikt Bouman over een eigen huis. Hij is getrouwd met een lieve vrouw. Samen hebben ze een wolk van een dochter van twee jaar oud. “Maar daar heb ik hard voor moeten werken. Van al die drugs kreeg ik psychische problemen. Ik had last van achtervolgingswaanzin. Ik was ervan overtuigd dat ik overal in de gaten gehouden werd. Ik heb eens mijn jas kapot geknipt omdat ik zeker wist dat daar afluisterapparatuur in zat”, zo blikt Bouman terug op die nare periode.

“Door de troep die ik gebruikte werd ik achterdochtig. Ik was bang op straat, wilde niet meer praten en niet meer eten. Uiteindelijk heb ik hulp gezocht, maar om een nieuwe start te maken moest ik nog heel veel hobbels nemen. Al snel merkte ik, dat ik ook tijdens mijn afkickperiode gestigmatiseerd werd. Daar had ik het moeilijk mee. Ik raakte mijn identiteit kwijt. Ik was geen gabber meer, was 25 kilo aangekomen en ik schaamde me voor mijn vrienden. Maar het is gelukt, mede ook door de steun van mijn moeder.”

Ervaringsdeskundige
Bouman besloot een opleiding tot ervaringsdeskundige te volgen. Zijn drijfveer is om hoop en ondersteuning te bieden aan anderen, maar ook wilde hij de verhalen van daklozen opschrijven. “Dat heb ik het afgelopen jaar gedaan. Deze verhalen die vooroordelen doorbreken zijn opgetekend in de Hoopvolle verhalenkalender 2020. Het is een maandkalender en iedere maand staat er een door mij opgetekend verhaal bij. De kalender is mogelijk gemaakt door fondsen en was een cadeau voor gasten van een symposium van de Stichting KDET Eindhoven, een klankbordgroep voor dak- en thuislozen.” Een klein aantal is ook te koop bij boekhandel Van Piere, de Eindhovenwinkel en via www.eindjeschrijven.nl.

Voor Bouman gloort er weer licht aan de horizon: “Het gaat goed met mij. Ik hoop binnen drie jaar te kunnen leven van mijn eigen bedrijf.”