Logo grooteindhoven.nl


Foto: Willem bij de foto van zijn vrouw Marie

Willem (83) maakte een wereldreis: 'Ik heb mijn vrouw als engel gezien'

Dubai, Moskou, Afrika, Lapland, Colombia…. Willem heeft heel veel van de wereld gezien. En dat in heel korte tijd. Samen met zeven andere ouderen mocht de Eindhovenaar op leeftijd met SBS6 op wereldreis om zijn droom uit te laten komen. "We hebben 80 uur gevlogen".

Donderdag konden we al een beetje kennismaken met groepsoudste Willem de Haard, toen de eerste aflevering van De wereld rond met 80-jarigen werd uitgezonden. In deze eerste aflevering trok het gezelschap naar een winters Moskou. In een latere uitzending staat Willem centraal als zijn wens in vervulling gaat.

"Het was meer de wens van mijn vrouw Marie", vertelt Willem. Een paar jaar geleden is zij overleden na een lange periode van ziektes en kwalen. Willem en Marie waren 56 jaar getrouwd. Willem werkte veertig jaar voor hoogovens. Het stel verhuisde naar Eindhoven omdat hier de omstandigheden voor haar beter waren. Ze gingen wonen in Brunswijck, bij Winkelcentrum Woensel. Willem woont daar nog en boven de tv staat een foto van Marie. "Die gaat overal mee naar toe."

In iedere aflevering van De wereld rond gaat een wens van één van de senioren in vervulling. "We zijn stapel op helikopters. We gingen er vaak naar kijken, bij vliegveld Ypenburg, maar ook hier in Eindhoven." En tijdens de wereldreis mocht Willem een prachtige helikoptervlucht tussen rokende vulkanen maken. "Toen zag ik mijn vrouw als engel." Over een aantal weken gaan we op tv zien hoe de vlucht was en dat Marie er ook een beetje bij was. "Prachtig", dat kan Willem zeker al wel zeggen.

"Ik spreek geen buitenlands"

Willem reisde voorheen bijna nooit. "Ik moest zeventien jaar voor mijn vrouw zorgen en we konden niet weg." En nu heeft hij in vier weken de hele wereld gezien en meegemaakt, met alles wat daarbij hoort. "Ik spreek geen buitenlands, heb ik nooit geleerd", lacht hij. "Ik heb rijkdom en armoede gezien. Ik Afrika waren we bij een restaurantje aan het eten. We hadden wel meer dan honderd mensen om ons heen. In een oogwenk was ons tafeltje leeg. Alles gepikt."

"In Rusland moest ik berenvlees eten. Ik heb een maagoperatie gehad. Na de dood van Marie moest mijn maag eruit. Daarom moet ik nu negentien keer per dag kleine hapjes eten. Het berenvlees bleef erin. Smaakt naar karbonaadje."

Willem moest voordat de grote reis begon een uitgebreide keuring in Papendal ondergaan. Hij was fit genoeg om mee te gaan en heeft ondanks de hitte, de kou en het berenvlees de reis gezond doorgemaakt. Hij hielp zelfs zijn collega-reizigers op de momenten dat zij het niet meer zagen zitten en naar huis wilden. "Toen heb ik de leiding genomen". Die sociale capaciteiten viel ook presentator Dennis van der Geest op: "Je zou het misschien op het eerste oog niet verwachten, maar Willem regelde het wel overal", vertelt de ex-judoka op Facebook.

De reis was prachtig en verliep spoedig. Maar…"toen ik thuiskwam kreeg ik longontsteking. Ik lag drie weken plat." Ondertussen gaat het gelukkig weer goed met één van de lievelingen van Brunswijck.

Koelkastmagneetjes

Als je bij Willem in de kamer komt, valt het je meteen op. Hij verzamelt koelkastmagneetjes, van over de hele wereld. Familie, vrienden en kennissen geven die aan hem en natuurlijk heeft hij er verschillende verzameld tijdens de wereldreis. "Het was eigenlijk een hobby van Marie. Ik heb haar beloofd daarmee door te gaan." Hij kijkt trots naar de magneten van zijn reis, van plaatsen over de hele wereld, van plaatsen gewoon in Nederland én van Ajax, zijn favoriete voetbalclub. De verzameling mag nog groter. Heb je nog koelkastmagneetjes? Neem even contact op met de redactie via eindhoven@indebuurt.nl, dan zorgen wij dat die bij Willem komen.


Willem in Moskou, waar hij een mooie koelkastmagneet op de kop tikt voor zijn verzameling

De wereld rond met 80-jarigen wordt iedere donderdagavond om 21.30 uur bij SBS6 uitgezonden. We moeten nog een aantal weken wachten voordat de wens van Willem uitkomt, maar we gaan de komende weken Willem zeker terugzien in de andere afleveringen.

Indebuurt interviewt iedere week een Eindhovenaar die iets moois bereikt heeft, een goed verhaal heeft of wat wil laten zien. Ken jij iemand waar we echt véél meer van zouden moeten weten en waar Eindhoven trots op zou moeten zijn? Tip ons, via de social media of mail naar eindhoven@indebuurt.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten