Plaatje van een repetitie van SOE ter voorbereiding op het jubileumconcert. (Foto: Paul Keizer).
Plaatje van een repetitie van SOE ter voorbereiding op het jubileumconcert. (Foto: Paul Keizer). Foto: Paul H.M. Keizer

Jubileumconcert voor jarig SOE: ‘We leggen de lat voor onszelf hoog’

Algemeen

Het Symfonieorkest Eindhoven bestaat dit jaar op de kop af vijftig jaar en laat dit niet onopgemerkt voorbij gaan. Het jubileumjaar wordt bekroond met een feestelijk concert. Samen met het Philips’ Philharmonisch Koor en vier gerenommeerde vocale solisten wordt zondag 15 december in het Muziekgebouw de negende symfonie van Beethoven op de planken gebracht. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - De voorbereiding op het jubileumconcert is intensief geweest, weet Christine Beenhakker van het SOE. “De ‘negende’ is een magistraal werk, maar pittig om te spelen. Het kost tijd om dat in de vingers te krijgen, je speelt het niet zomaar. Nu zijn we er helemaal klaar voor.”

Volgens Beenhakker zit daar nu juist de uitdaging. “We zijn weliswaar amateurmusici, maar wel van niveau.” Gevorderde amateurs, zo omschrijft ze het zelf. Het orkest telt rond de 65 vaste leden uit de regio Eindhoven. Beenhakker: “Wie bij ons mee wil musiceren moet wel aan een standaard voldoen, we leggen de lat voor ons zelf best hoog.”

Symfonieorkest Eindhoven werd in 1969 opgericht als Orkestvereniging Helikon: de naam verwees naar de bergtop waar de muzen in de Griekse mythologie zich ophielden en kunstenaars inspiratie vonden. De bezieling van de orkestleden is wat hen wekelijks samenbrengt, onder leiding van de ambitieuze Engelse dirigent Quentin Clare. Het orkest heeft de afgelopen decennia zijn eigen plek in het Eindhovense muzikale landschap weten te veroveren. De laatste tijd heeft het SOE een internationaal karakter gekregen door een aantal expats die zich bij het orkest hebben aangemeld. “De repetities zijn in het Engels”, zegt Beenhakker, “maar muziek heeft sowieso een internationaal karakter.”

Verbindende factor is de liefde voor muziek. “Samen muziek maken, dat is zoveel leuker dan in je eentje.” Voor dit jubileumconcert heeft het orkest samenwerking gezocht met het Philips’ Philharmonisch Koor, dat onder leiding staat van dirigent Béni Csillag. De vreugde voor het samen musiceren staat in dit concert centraal, met als hoogtepunt Beethovens negende symfonie met de prachtige koorfinale Ode aan de Vreugde.

In feite gaat SOE met zijn jubileumconcert op herhaling. Ook tijdens het 25-jarig bestaan werd gekozen voor de negende symfonie van Beethoven als jubileumconcert. Een knipoog naar een kwart eeuw terug, noemt Christine Beenhakker het. Voor wie alvast een voorproefje wil nemen. De try out van het concert vindt zaterdag 14 december plaats in de Lidwinakerk in Best, van 19.30 tot 20.30 uur. Dan wordt het eerste deel van de Symfonie van Beethoven gespeeld: Gloria van Poulenc. Een dag later staat de complete uitvoering in het Muziekgebouw op het programma. Aanvang: 14.15 uur.

www.symfonieorkesteindhoven.nl