Melden van vuurwerkoverlast kan eenvoudig van 9 december tot en met 1 januari via de BuitenBeter app of telefonisch via 14040 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur).
Melden van vuurwerkoverlast kan eenvoudig van 9 december tot en met 1 januari via de BuitenBeter app of telefonisch via 14040 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur).

Gemeente Eindhoven: meld vuurwerkoverlast

Algemeen

Gemeente Eindhoven is maandag 9 december gestart met de campagne ‘Meld vuurwerkoverlast’. Tot en met 1 januari 2020 kunnen inwoners van Eindhoven via de BuitenBeter-app of telefonisch via 14040 specifiek vuurwerkoverlast melden. Zo wil de gemeente in kaart brengen hoe groot de overlast is en waar die zich vooral afspeelt. Er wordt niet extra gehandhaafd en ook komen er in Eindhoven geen vuurwerkvrije zones.

Melden leidt niet meteen tot actie. Er wordt niet speciaal gehandhaafd op de overlast vanwege beperkte beschikbare capaciteit bij politie en Stadstoezicht. De gemeente gebruikt deze jaarwisseling om te inventariseren hoe groot de overlast is en waar die zich vooral afspeelt. Dit wordt volgend jaar meegenomen in een plan van aanpak over de jaarwisseling, waarin ook gekeken wordt naar de mogelijkheid van een vernieuwende vuurwerkshow die past bij het innovatieve karakter van Eindhoven. Dat in Eindhoven niet wordt gekozen voor vuurwerkvrije zones is zo omdat dit juist tot meer onduidelijkheid en meer overlast leidt.

Melden
Melden van vuurwerkoverlast kan eenvoudig van 9 december tot en met 1 januari via de BuitenBeter app of telefonisch via 14040 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur). De BuitenBeter-app is gratis te downloaden via appstores en eindhoven.nl/buitenbeter. Bij ernstige schade of lichamelijk letsel kan men altijd de politie bellen via 112 of, bij geen spoed, 0900-8844.

Resultaten Digipanel
Op verzoek van de gemeenteraad is eerder dit jaar een onderzoek uitgevoerd onder 4200 Eindhovenaren naar vuurwerk met oud en nieuw. Voornaamste conclusie was dat 6 op de 10 Eindhovenaren (62%) voorstander is van een centrale vuurwerkshow in de stad. Voor 55% van de Eindhovenaren mag dat gecombineerd worden met een vuurwerkverbod voor particulieren. Een kwart (26%) steekt zelf vuurwerk af, dit zijn vooral jongeren. Bijna de helft van de Eindhovenaren (47%) ervaart vuurwerkoverlast met oud en nieuw.