Bij de Makersclub in Bibliotheek Eindhoven kunnen kinderen (6-13 jaar) elke zaterdagmiddag aan de slag. (Foto: Chrisje van Duivenboden).
Bij de Makersclub in Bibliotheek Eindhoven kunnen kinderen (6-13 jaar) elke zaterdagmiddag aan de slag. (Foto: Chrisje van Duivenboden).

Kleine handjes met groot gereedschap

Algemeen

Lekker creatief bezig zijn, maar dan met wat uitdagender materiaal. Bij de Makersclub in Bibliotheek Eindhoven kunnen kinderen tussen de 6 en 13 jaar elke zaterdagmiddag aan de slag met onder andere soldeerbouten, 3D-printers, lijmpistolen en figuurzagen. Jasper Eikmeier (28), afgestudeerd aan de Design Academy, begeleidt de kinderen tijdens het werken aan hun projecten. (Door Chrisje van Duivenboden)

EINDHOVEN - Zijn passie voor techniek en bouwen komt hier uitstekend van pas. Sinds een paar jaar wordt het Tech & Play Kids Festival jaarlijks georganiseerd in het Beursgebouw in Eindhoven, volledig in het teken van kinderen die ontdekken en leren. Voorheen was er dus ééns per jaar de mogelijkheid om als kind te experimenteren met techniek, inmiddels kan dat het hele jaar door, bij de Makersclub. Voor 3,50 euro per keer heb je een plekje in de werkplaats, waar je elke week mee kan doen met een groepsproject óf aan de slag gaat met een zelfbedacht project. Voorbeelden van creaties zijn kleine robots, zelfrijdende treinen, houten vliegtuigen of auto’s mét motortje.

Skills bijbrengen
“Werken met een 3D-printer of een soldeerbout is een stuk uitdagender dan alleen knutselen met papier en stiften. Het zijn interessante materialen en we streven ernaar om kinderen echt bepaalde skills bij te brengen. Ze bouwen dingen die het daadwerkelijk doen en dus dicht bij de werkelijkheid staan”, legt Eikmeier uit. Hij merkt dat kinderen, wanneer ze voor de eerste keer komen, niet zo goed weten hoe ze om moeten gaan met de vrijheid die ze krijgen. Twee uur later barsten ze van de ideeën.

Experimenteren
Dat er niet veel plekken zijn die experimenten met techniek aanbieden, vindt Eikmeier gek. “Kinderen krijgen ontzettend veel zelfvertrouwen hiervan. Ze kunnen dingen bedenken en maken waarvan ze nooit hadden gedacht dat ze dat konden. Het is dan wel serieus gereedschap, maar ze gaan er heel zorgvuldig mee om en kunnen veel meer dan ik had gedacht. Het is ook leuk om te zien dat kinderen zó enthousiast zijn dat ze elke week terugkomen.”

Wanneer iets kapot is, denkt een kind vaak dat ‘een nieuwe kopen’ de enige oplossing is. Bij de Makersclub zien kinderen in dat als ze iets willen, ze het gewoon zelf kunnen maken of bedenken. “Ze voelen zich handig en dat geeft ze kracht. Voor hun eigen ontwikkeling is dit waardevol. Het voelt goed om die kinderen daarbij te kunnen helpen”, merkt Eikmeier op.

Kennismaken
Zaterdag 28 december vindt het Tech & Play Kids Festival weer plaats in het Beursgebouw. Tevens het laatste evenement in het Beursgebouw voordat de deuren op Lardinoisstraat 8 sluiten. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen hier kennismaken met technische innovaties. Meer informatie is te vinden op de website van Bibliotheek Eindhoven.

bibliotheekeindhoven.nl