Valerie Grimberg:
Valerie Grimberg: "Nu het avontuur steeds dichterbij komt, vind ik het heel spannend." (Foto: Martina Roovers) Foto: Martina Roovers

Tanden poetsen in Kenia: vrijwilligerswerk in derdewereldland

Algemeen

Een paar koude winterweken verruilen voor de Afrikaanse zon, klinkt heerlijk ontspannen. Valerie Grimberg kijkt ernaar uit. Ze is echter niet van plan om achterover te leunen. De preventieassistente gaat in Kenia vrijwilligerswerk doen voor de Dutch Dental Care Foundation. Tandheelkundige problemen worden in ontwikkelingslanden vaak onderschat. (Door Martina Roovers)

EINDHOVENIn Kenia studeren per jaar twintig tandartsen af. In een land met bijna vijftig miljoen inwoners betekent dat er weinig tandheelkundige hulp beschikbaar is. Bovendien hebben de meeste Kenianen niet de middelen om hun gebit gezond te houden. Een slechte mondgezondheid heeft weer een negatieve invloed op de algehele conditie. De Dutch Dental Care Foundation stuurt twee keer per jaar teams naar Kenia om daar tandheelkundige hulp te verlenen op scholen. Kinderen worden gecontroleerd, behandeld en krijgen poetsles.

Bucketlist
Vrijwilligerswerk doen in een derdewereldland stond al een tijdje op Valerie’s bucketlist. “Maar hoe en wat, wist ik eigenlijk nooit. Ik werk al sinds mijn achttiende in een tandartspraktijk, dus iets doen met tandheelkunde ligt voor de hand.” Toen een oud-collega vorig jaar met enthousiaste verhalen terugkeerde uit Afrika hakte Valerie de knoop door en meldde zich aan. “Nu het avontuur steeds dichterbij komt, vind ik het heel spannend.” Ze gaat overigens niet alleen. De groep telt zo’n twintig vrijwilligers.

Doordat haar oud-collega vorig jaar dezelfde reis maakte, is Valerie al een beetje op de hoogte wat er allemaal gaat gebeuren in Kenia. “We verblijven ergens in de middle of nowhere. In een school wordt een soort noodhospitaal ingericht waar we kunnen werken.” Allereerst worden de kinderen die er naar school gaan geholpen. “We geven instructies over hoe zij gaatjes kunnen voorkomen.” Daarnaast helpt de groep ook ouders, andere familieleden, leerkrachten. “Ze komen kennelijk van heinde en verre als wij er zijn en staan uren in de rij te wachten op hun beurt. De behoefte is dus groot. Vaak hebben mensen pijnklachten en kunnen nergens terecht.”

Nooit eerder reisde Valerie naar Afrika. Ze vraagt zich af wat de omstandigheden zijn en waar ze terechtkomt. “DDC doet dit al elf jaar, dus ik vertrouw erop dat het goed zit.” Wat het voor haar ook spannend maakt, is dat ze back to basic gaat. “Klopt. Het is primitief. Er zijn zo goed als geen voorzieningen, maar ik stel niet zo’n hoge eisen. Als de omgeving maar veilig is. Dankbaar werk verrichten en heel veel mensen helpen, zijn het belangrijkste.”

Mensen die Valerie willen steunen met geld of goederen, kunnen contact opnemen via e-mail: v.sol@upcmail.nl. Denk aan speelgoed voor de kinderen, schrijfgerei voor op school en een tegemoetkoming in Valerie’s reis- en verblijfkosten. Voor meer informatie over de stichting:

https://dutchdentalcare.nl