Mary Fiers. (Foto: Melchert Meijer zu Schlochtern).
Mary Fiers. (Foto: Melchert Meijer zu Schlochtern). Foto: Melchert Meijer zu Schlochtern

Door Quiet Eindhoven een moment zonder zorgen

Algemeen

Een avond naar de film, een bezoek brengen aan een voetbalwedstrijd van PSV of een dag bivakkeren in de sauna. Dit zijn allerlei uitjes die voor mensen in een armoedesituatie allesbehalve vanzelfsprekend zijn. Stichting Quiet zet zich in voor die mensen en zorgt ervoor dat ook zij af en toe hun zorgen opzij kunnen zetten en kunnen genieten van een uitstapje. (Door Chrisje van Duivenboden)

EINDHOVEN - Op 23 december wordt de ‘Quiet Community’ in Eindhoven gelanceerd. Een mooi moment, zo vlak voor de feestdagen, vindt initiatiefneemster Mary Fiers. Als voorzitter van het Jeugdfonds Sport en oud-wethouder is Fiers (51) erg betrokken bij de stad. Tijdens een lezing van Ralf Embrechts, initiatiefnemer van Quiet in Tilburg, waar de stichting begonnen is, ontstond het idee. “Ik vond het eigenlijk gek dat zoiets in Eindhoven nog niet bestond. In deze stad zetten ontzettend veel vrijwilligers zich in voor mensen in allerlei verschillende situaties, maar dit was er nog niet”, blikt Fiers terug. “We hebben het in oktober allemaal in gang gezet, dus het is heel snel gegaan.”

Beleving
Het plan is dat Quiet Eindhoven een paar keer per jaar, aan mensen in een armoedesituatie, een leuke activiteit aanbiedt. Het gaat dus écht om een beleving, niet om producten. De aard van de uitjes zijn uiteenlopend: workshops, uiteten, kappersbezoek, naar het Parktheater, naar een wedstrijd van PSV. Tijdens Kerstmis mogen de eerste gelukkigen een avondje naar de film, inclusief een bak popcorn en een lekker drankje.

Groeien
“In eerste instantie gaan we aan de slag met vijftig mensen, mét hun gezin, die ook naar de voedselbank gaan. In totaal komen we dus uit op ongeveer tweehonderd mensen. Als we gaan groeien en dus meer aan te bieden hebben, willen we dat mensen zichzelf ook kunnen aanmelden”, legt Fiers uit. “Doel is dat we veel verschillende uitstapjes kunnen aanbieden, zodat er voor iedereen iets bij zit wat hij of zij leuk vindt. We merkten bij de inschrijvingen dat mensen snel geneigd zijn om activiteiten voor hun kinderen aan te vinken, maar dit is júist ook voor ouders. Zij mogen ook wel een keer genieten. Of bijvoorbeeld iemand meenemen naar de film die altijd voor ze klaarstaat. Als we twee kaartjes geven, mogen ze zelf bepalen wat ze daarmee doen.”

Onrechtvaardigheid
Fiers vertelt over haar persoonlijke motivatie. “Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid. Uit een recent onderzoek van de Rabobank over de Brainportregio (regio Eindhoven) bleek opnieuw dat het verschil tussen kansarm en kansrijk steeds groter wordt. Ik vind daar iets van, dus dan vind ik dat ik ook iets moet doen. We kunnen de armoede niet bestrijden, maar wel verzachten. Daar gaan we bij Quiet dan ook voor.” Denk jij een leuk uitje aan te kunnen bieden of wil je een bijdrage doen? Dat kan.

www.quiet.nl/eindhoven