Logo grooteindhoven.nl


Neeltje Verhagen brengt Pak Je Kunst naar Eindhoven. Foto: Bert Jansen
Neeltje Verhagen brengt Pak Je Kunst naar Eindhoven. Foto: Bert Jansen (Foto: Bert Jansen)

Pak Je Kunst zoekt lokale kunstenaars

Tilburg en 's-Hertogenbosch hebben er al één. Nu komt er ook eentje naar Eindhoven: de Pak Je Kunst-automaat, een oude mechanische sigarettenautomaat die als cultureel erfgoed wordt ingezet om het werk van lokale kunstenaars onder de aandacht te brengen. Uit de automaat trek je een pakje met daarin een kunstwerkje en informatie over de maker. Neeltje Verhagen is als regiobeheerder van het project op zoek naar kunstenaars die hun werk in een pakje willen stoppen.

EINDHOVEN - Geïnspireerd door de Duitse Kunstautomat introduceerde kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen vorig jaar in Tilburg de eerste Pak Je Kunst-automaat in Nederland. Het idee is eenvoudig: regionale kunst toegankelijk maken voor een kleine prijs. Neeltje Verhagen las erover op de website van de NOS. Ofschoon de Eindhovense kunstenares normaliter heel grote, expressieve en abstracte werken maakt, had ze net een project afgerond van juist heel kleine werken. "Om andere technieken te proberen, maakte ik deze schilderijtjes. Ik wist nog niet wat ik ermee wilde doen", vertelt Neeltje. "Totdat ik dus las over Pak Je Kunst." Ze stuurde Ro-Nalt een mailtje en ging met hem in gesprek. Tegelijkertijd vroeg de Tilburgse kunstenaar aan haar of ze regiobeheerder wilde worden voor de regio Eindhoven. "Om op die manier Pak Je Kunst uit te breiden", licht Neeltje toe. "Dat wilde ik wel. Het is natuurlijk heel gaaf om dit ook in Eindhoven te hebben."

Het is de bedoeling dat de automaten worden geplaatst in boekhandels, bibliotheken of musea. Neeltje is inmiddels in gesprek met boekhandel Van Piere om in de winkel een automaat te plaatsen. Een pakje kunst trekt je uit het apparaat voor vier euro. Wat je krijgt, is een verrassing. "Op die manier maak je kennis met kunstenaars uit de regio." Naar die kunstenaars is Neeltje nog op zoek. "Belangrijk is dat de kunst die zij maken in het pakje past, dat zo groot is als een sigarettenverpakking (25x90x60mm)." Dat kan van alles zijn. "Een gedicht, schilderijtjes, sieraad of een link naar YouTube waar je dan een voorstelling kunt bekijken", somt Neeltje op. Naast het kunstwerkje vind je eveneens informatie over de maker in het pakje. Haar eigen schilderijtjes zijn gemaakt met paraffine, pigmenten en krastechnieken. Inmiddels hebben een beeldend kunstenaar en keramiste al toegezegd mee te doen. "Het kan voor een kunstenaar ook een uitdaging zijn om speciaal voor dit project klein te gaan werken, terwijl je dat normaal niet doet."
Ben jij kunstenaar en zou je het tof vinden om in Eindhoven kunstwerkjes van jezelf in de automaat te hebben? Meld je aan: www.neeltjeverhagen.nl.

1 reactie
Meer berichten