Logo grooteindhoven.nl


De twee bands, redelijk in ruste vooraf, in hun repetitie onderkomen in Anker Studio op Sectie-C. "Tuurlijk, je irriteert je wel eens, maar het is tegelijkertijd zo geweldig" Foto: Bert Jansen.
De twee bands, redelijk in ruste vooraf, in hun repetitie onderkomen in Anker Studio op Sectie-C. "Tuurlijk, je irriteert je wel eens, maar het is tegelijkertijd zo geweldig" Foto: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Punkers op tour zonder plan

De eerste paar optredens zijn gepland, de laatste ook. Daartussen nog een hele leemte om in te vullen. Twee vrolijke punkbands uit het Eindhovense, He Said No en No Matching Socks, gaan voor het vierde jaar op rij samen op een deels ongeorganiseerde tour. Dit keer door Nederland en België. Afsluiter is in café The Jack op Stratumseind tijdens het traditionele Punksteren-festival.

Eindhoven - Kapot en gesloopt zijn ze na anderhalve week. Met tranen de wagen voor de laatste keer uitladen, vuile was in een hoek gooien en in je bed vallen voor twintig uur op rij. Verzin het maar: iedere dag één podium zoeken met één stopcontact om twee bands te voorzien van elektrische energie. Ook graag een slaapplaats erbij. Energie gevend en vretend, geven No Matching Socks voorman Rob van Kaam (35) en voorvrouw van He Said No, Cox Dieben (32) meteen toe. "Het is supervet. Je rent van hot naar her met je enthousiasme, om dát optreden in de wacht te slepen. Als je uiteindelijk een optreden hebt weten te regelen, hoera, dan gaan we flyeren. Onder het kopieerapparaat de handgeschreven aankondiging en de straat weer op."

Snoeihard feest

De adrenaline komt weer op peil tijdens het optreden en na afloop volgt er ook nog geregeld een 'snoeihard feest'. "De volgende dag doe je precies weer hetzelfde, alleen op een andere plek." De formule werkte eerder in Engeland waar No Matching Socks op de bonnefooi naar vertrok in 2011. "Je leert op deze manier volop mensen kennen", zegt Van Kaam. "Ook elkaar. Tuurlijk, je irriteert je wel eens, maar het is tegelijkertijd zo geweldig."

Uitlaatklep

Dieben was kapot na de eerste tour. "Je hebt bijkans geen tijd om jezelf op te laden tijdens de dagen samen. Je gaat maar door." Punk is voor hen een uitlaatklep. Een felle uiting. Wat ze erin aantrekt? "Het is hard, snel en eerlijk. Puur. Het is muziek die iets meent. De zang en de instrumenten, hoe die samen gebruikt worden." Op het allerkleinste punkfestival van België, Pot à la Pot, hebben ze gespeeld. "Twintig punkers in de achtertuin van een meisje en haar vriendin. De ouders waren op vakantie. Vorig jaar zijn ze gestopt: het werd te groot, vonden ze", zegt Van Kaam met een grijns. Als ze nu ergens optreden in Vlaanderen, zijn daar altijd wel mensen die ze daar als publiek zagen. "Dat maakt het wel een scene, ja. Klein maar fijn."

He Said No en No Matching Socks spelen na afloop van hun muzikale veldtocht op Punksteren in café The Jack aan het Stratumseind 55 in Eindhoven. Ook De Stekkers en Sidewalk spelen. Entree op 4 juni is gratis, vanaf 16.00 uur.

reageer als eerste
Meer berichten