Logo grooteindhoven.nl


Foto: Yoni Lefevre

Onthulling aanwijsborden Vlokhoven

EINDHOVEN In de wijk Vlokhoven zit een automuseum, een sprortboom en een exotisch dierenrijk. En nog veel meer. Je moet alleen weten waar je ze kan vinden. En dat is precies waar de buurtbewoners voor hebben gezorgd. Op uitnodiging van Tante Netty is ontwerper Florian de Visser de afgelopen tijd samen met de inwoners van Vlokhoven gaan onderzoeken wat er speelt in de wijk. Florian: "Op het eerste gezicht lijkt het alsof er helemaal niets gebeurt, de straten leeg en saai zijn. Maar na een tijdje merk je dat er heel veel levendigheid is in de buurthuizen, achtertuinen, keukentafels, vensterbanken en verenigingen." Samen met de wijkbewoners zijn zo'n 50 aanwijsborden gemaakt. Afgelopen week werden deze onthuld bij wijkcentrum Unitas.

"De borden zijn geïnspireerd op de voortuin van Ali Çaliskan (foto)", legt Florian uit, "daarin wijst hij bijzondere plaatsen uit zijn leven aan zoals zijn geboorte dorp. Zo maak je persoonlijke verhalen uit de wijk zichtbaar en tastbaar. Leer je elkaar en de wijk ook beter kennen." Florian is door Tante Netty naar Vlokhoven gehaald door het project Benksie in de Buurt. Hiermee wordt met behulp van street art iets losgemaakt in een wijk, altijd met behulp van de wijkbewoners zelf.

Naast de aanwijsborden verschijnt ook een serie stickers op de Vlokhovenseweg. Vroeger was de centrale ader van het gehucht Vlokhoven, nu is het meer een barrière binnen de wijk. Het splitst de wijk door midden en er wordt veel te hard gereden. Daarom hangt de straat, zeker als de kliko's buiten staan, helemaal vol met 'max. 30 km per uur-bordjes'. Florian: "Die bordjes ga ik verrijken met stickers die het rijke verleden van de straat aangeven. Het was een plek waar heel veel parades overheen trokken: drumbands, gildes, fanfares en processies. Die tijden wil ik laten herleven."

1 reactie
Meer berichten