Logo grooteindhoven.nl


Bus ramt gevel van café het Kruispunt. Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe
Bus ramt gevel van café het Kruispunt. Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe (Foto: RHCe)

Terug naar Toen: Tegen de gevel

EINDHOVEN - De oplettende krantenlezer zal het de opgelopen weken zeker zijn opgevallen, de nieuwsberichten over auto's die zich in de gevels van woningen boren met alle persoonlijke ellende en ravage van dien. Een moment van onoplettendheid, een plotselinge en onbedaarlijke niesbui, haperende techniek of een inschattingsfout kan ons geliefd voertuig veranderen in een sloopmachine of erger nog … een moordmachine.

In mei 1964 deed zich een dergelijk ongeluk voor met een bus van de Zuidooster die leeg terugkeerde van een rit naar de legerbasis in Oirschot. Op de hoek van de Geldropseweg en Tongelresestraat ging het echter mis. Komende vanaf de Vestdijk draait de bus niet zoals gewoonlijk de Tongelresestraat in - neemt de buschauffeur met een onberispelijke staat van dienst de bocht te ruim? - maar ramt de gevel van café Het Kruispunt waar op dat moment een handjevol mensen aanwezig zijn. De hele voorgevel en het interieur van het café ligt in puin.

Behalve met flinke schrik in de benen komen de buschauffeur, de waard en de bezoekers er zonder kleerscheuren vanaf. Een passerende tiener op de fiets is minder fortuinlijk. Een even klassiek als tragisch voorbeeld van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. De jongen raakt bekneld tussen bus en muur en moet het ongeval met zijn leven bekopen.

Iedere week stuurt het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven een in uit het rijke verleden van de stad. Zo schetsen we een mooi beeld van hoe het leven er toen aan toe ging.

reageer als eerste
Meer berichten