Loes Damen, Jos van de Loo en Sjef Wiersma (v.l.n.r.) zijn namens De Witte Raaf op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Foto: Bert Jansen.
Loes Damen, Jos van de Loo en Sjef Wiersma (v.l.n.r.) zijn namens De Witte Raaf op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Foto: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Uit je isolement door De Witte Raaf

De Witte Raaf brengt al dertig jaar 55+'ers in Eindhoven van A naar B. Vooral mensen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Zo haalt de vervoersdienst senioren uit hun isolement en zorgt ervoor dat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen. Dat kan echter niet zonder de inzet van vrijwilligers. Chauffeur Sjef Wiersma en planner Loes Damen werken er al jaren belangeloos. Zij zijn nu op zoek naar collega's.

EINDHOVEN – De Vereniging Vervoersdienst Ouderen Eindhoven De Witte Raaf startte in 1987 als experiment binnen de Stichting Welzijn Ouderen Eindhoven. Ze wilde ouderen zo lang mogelijk laten deelnemen aan activiteiten in Eindhoven. Door hen van A naar B te vervoeren, haalde de vereniging hen uit een isolement, omdat zij zich op een andere manier niet konden verplaatsen. Loes Damen kwam er twintig jaar geleden mee in aanraking doordat haar moeder wel eens met het busje van De Witte Raaf werd vervoerd. Ze besloot zich aan te melden als vrijwilliger. Sindsdien plant Loes de ritten die de chauffeurs uitvoeren. "In mijn beginjaren werden planlijsten nog met de pen ingevuld. Dat is inmiddels geautomatiseerd. Ik vind het leuk werk. Bovendien is de groep vrijwilligers heel hecht en enthousiast." Vrijwilliger Sjef Wiersma is enorm bezield over De Witte Raaf. Hij is chauffeur, hoofd busbemanning en bijrijders en werkt nieuwe chauffeurs in. "Toen ik op mijn 55e met pensioen mocht, zocht ik iets om te doen. Via een familielid dat hier werkte, ben ik er terecht gekomen. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad." De voldoening die Sjef krijgt van de mensen die hij vervoert, doet hem goed. "Dat ze blij zijn met jou merk je aan alles, aan de fooien die je krijgt, een rol koekjes of doosje chocolade. De meesten zeggen ook dat ze het fijn vinden." Hij noemt als voorbeeld een ritje naar de supermarkt. "Dan zetten we ook de boodschappen in de auto en thuis bij de voordeur. Dat wordt zo gewaardeerd." Loes beaamt dat. "Vrijwilligers zijn echt nodig. Zonder hen komen sommigen de deur niet uit, omdat zij geen vervoer hebben. Hoewel ik aan de telefoon minder persoonlijk met de mensen te maken krijg, ga ik wel eens mee met een busje om de praktijk te ervaren. Dan zie je hoe dankbaar iedereen is."

Vrijwilligers gezocht

Om de boel draaiende te houden is De Witte Raaf op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Coördinator Jos van de Loo: "We kunnen op alle posten mensen gebruiken, maar planners hebben we het hardst nodig." Meer informatie:

www.witteraafeindhoven.nl

Meer berichten