De Eindhovense Linzi Lemmens (36), geboren in Aarle-Rixtel, in haar restaurant. (Foto: Patrick Spruytenburg).
De Eindhovense Linzi Lemmens (36), geboren in Aarle-Rixtel, in haar restaurant. (Foto: Patrick Spruytenburg). Foto: Patrick Spruytenburg

Calypso valt opnieuw in de prijzen

Algemeen

Opnieuw flikt ze het. Linzi Lemmens is met haar vegan-restaurant Bar Bistro Calypso voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste restaurant van Eindhoven, uitgeroepen door Nederlandse Horeca Prijzen. (Door Willem Brouwer)

EINDHOVEN - Het is voor Lemmens een lichtpuntje in roerige tijden. Want ook haar restaurant, gevestigd aan Stratumseind, is reeds maanden gesloten voor fysiek bezoek. Af en toe loopt er een klant binnen, die ter plekke iets bestelt, om eten thuis te verorberen. Een andere keer klopt een bezorger aan, die niet veel later met een verse vegan-maaltijd op zijn fiets stapt. Het is het reilen en zeilen van een restaurant tijdens deze pandemie.

Plantaardig
Nee, zo had Lemmens het niet voor ogen, toen ze het restaurant anderhalf jaar geleden opende. Op een verrassende plek, want Stratumseind staat doorgaans bekend als een straat waar jongeren vooral alcoholische versnaperingen nuttigen en een dansjes wagen. “Tussen 1 juni en 15 oktober, toen we weer open mochten, hebben we goed gedraaid. Het lekkere weer afgelopen zomer droeg er aan bij dat mensen buiten lekker wat aten en dronken.”

Dat lekkere eten is honderd procent ‘plant-based’, ofwel plantaardig voedsel. ‘Keivegan’, zoals Lemmens dat noemt. Of: “Robuust, bourgondisch en een beetje ruig. Veganistisch eten is net zo lekker als ander eten. Sterker nog: het is in het algemeen gezonder, beter voor de omgeving en duurzamer.” Ze is niet het type persoon om een betoog af te steken over de ‘slechte kanten’ van vlees eten, zoals de belasting op het milieu. De 36-jarige Eindhovense, geboren in Aarle-Rixtel, gaat liever in gesprek, zonder met de vuist op tafel te slaan. Zelf besloot ze op haar achttiende om vegetariër te worden.

Lange termijn
“Toen ik het ouderlijk huis verliet ben ik vegetariër geworden. Ik hield erg van vlees, maar ik kreeg een slecht gevoel bij het dierenleed dat ermee gepaard gaat. Als we bewustere keuzes maken, profiteren we daar op termijn van. Ik denk dat Eindhoven er klaar voor is.” Klaar voor veganistisch eten, welteverstaan. Alles wat ze bij Bar Bistro Calypso serveren is plant-based, plantaardig. 100% veganistisch: er zijn geen dierlijke producten in verwerkt. Tot en met de ingrediënten van het bier aan toe. “Als je iets doet, moet je het goed doen. We dienen heel herkenbare gerechten op, alleen dan niet met vleesproducten. Als vervanging worden producten als soja en peulvruchten gebruikt.”

Zo zijn er ook alledaagse producten als worstenbroodjes, bitterballen en hamburgers te bestellen. Aanraders zijn de falafelgerechten, zoals de falafelwrap en falafelburger. Een keer proeven doet wonderen, denkt Lemmens. “Verandering is moeilijk, dat is gewoon zo. Maar als je een keer proeft, zul je erachter komen dat vegan eten óók heel lekker is.” En mocht je Lemmens niet geloven, dan bewijst de gewonnen onderscheiding dat wel.