Afbeelding
Foto: Jessica Fotografie

Op afstand dichtbij

Algemeen

De laatste keer dat ik ouderwets op pad ben geweest in de wijk was op 17 februari. Het doet me oprecht pijn dat het zo lang geleden is.

We ondertekenden het buurtcontract van Drents Dorp en het was gezellig druk. Ik sprak met buurtbewoners, professionals en vrijwilligers, zoals ik dat eigenlijk altijd deed. Er was nog niks aan de hand en we hadden geen idee van wat ons een paar weken later te wachten stond. Sindsdien staat de wereld letterlijk op z’n kop. De eerste periode waren we bang en onzeker, maar vooral heel strijdbaar. Naarmate het langer duurde, begon de samenleving meer te piepen en kraken. Hartverscheurende eenzaamheid van mensen, de korte lontjes en toenemende twijfels over bestrijding van het coronavirus. Nu, negen maanden later, zijn we allemaal ‘coronamoe’. We willen ons oude leven terug. We de mensen die we lief hebben op konden zoeken en bezig waren met onze toekomstdromen. Het heeft plaats gemaakt voor zelfisolatie, beperkingen en onzekerheid over wat de toekomst ons gaat brengen.

Toch moeten we juist nu optimistisch blijven en ik weet zeker dat we met een beetje creativiteit en enthousiasme letterlijk licht kunnen brengen in deze donkere tijd. Daarom heb ik afgelopen maand het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) uitgedaagd om de handen ineen te slaan met de bewonersorganisaties. Het resultaat, een geweldig en coronaproof concept waarmee we warmte, liefde en optimisme brengen. Zolang de maatregelen het toelaten kan men, tot aan de jaarwisseling, dagelijks in een van onze prachtige wijken genieten van dit winterse spektakel. En dat vanuit de voordeur. Afgelopen week was in Heesterakker de eerste wijkoptocht. Ik voelde daar wat ik miste: het menselijke contact. Mensen stonden voor het raam en maakten foto’s. Ik zag en voelde de dankbaarheid van bewoners bij het wegpinken van een traan. De blijdschap bij het dansen bij de voordeur en de warmte en onbeperkte gulheid van een glimlach. Op afstand waren we heel dichtbij elkaar.