Jill Oomen, Hugo van Rooij, Rob Kosterman, Ryan Bahadoer, Anneke Nieuwenhuizen en Mira van Ooijen.
Jill Oomen, Hugo van Rooij, Rob Kosterman, Ryan Bahadoer, Anneke Nieuwenhuizen en Mira van Ooijen. Foto: Martina Roovers

Verwennerij voor dak- en thuislozen

Algemeen

Kerst 2020 gaat vanwege corona de boeken in als minimalistisch. Wat betreft het aantal mee-eters althans. Extra uitpakken voor je drie gasten kan nog steeds. Aan overvloed is er bij de Eindhovense dak- en thuislozen al jaren een gebrek. Voor hen wordt het dit jaar echter ook anders, want chef Ryan Bahadoer kookt. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN - Het plein voor de Sint Catharinakerk verandert op dinsdag 22 december in een openluchtrestaurant. Niet letterlijk, want dat mag niet volgens de coronaregels. Dak- en thuislozen kunnen er die dag een driegangendiner ophalen, dat is bereidt door topkok Ryan Bahadoer. Hij wilde al langer ‘iets’ doen voor de minderbedeelde medemens. Toen Hugo van Rooij hem vroeg, zei de chef dan ook meteen ‘ja’. “Ik heb een driegangendiner samengesteld, dat niets afdoet aan de kerstdis die iedereen bij mij kan bestellen.” Met zijn Foodshop streeft Bahadoer ernaar om goed te doen voor de wereld en het milieu en om lief te zijn voor mensen. “In deze bizarre tijd is dat denk ik extra nodig.” Bahadoer heeft juist door deze crisis zijn eigen weg gevonden. “Als zoon van een sterrenchef (Soenil Bahadoer, red.) denken mensen vaak dat het me altijd voor de wind gaat. Dat is niet zo en dat kan ik nu laten zien.”

Wensboom
“Dit is tot nu toe de allermooiste actie die we gaan doen”, vindt Hugo van Rooij. Met zijn Stichting (Z)onder Dak ondersteunt Van Rooij al jaren de dak- en thuislozen. “We zorgen ervoor dat zij de winter doorkomen met onder meer overlevingspakketten.” Dat Bahadoer nu komt koken, vindt hij geweldig. “Maar dat is niet het enige. In de kerstboom op het plein hangen we handschoenen met daarin onder andere een mondkapje, desinfecterende handgel, eetbonnen. Onder de boom staan zakken met warme wintertruien. In ruil voor de cadeaus hangen de deelnemers een wens in de boom. Voor één van hen laten we die in vervulling gaan.” Van Rooij doet het uiteraard niet alleen. Al jaren werkt hij samen met straatpastor Rob Kosterman. Ook Jill Oomen sloot zich aan. Haar werk in de evenementenbranche lag op z’n gat. Deze tijd benut Oomen nu aan de stichting. “Ik volg Hugo en zijn stichting al jaren en ben blij dat ik nu kan bijdragen.”

Doneren
Hoewel dit jaar kerst voor iedereen anders is, is het voor sommigen nooit kerst. “Ook mensen die niet veel te besteden hebben, mogen zich voor het diner melden”, aldus Van Rooij. Als voorzitter van de Stichting Open Huis Sint Cathrien kent Anneke Nieuwenhuizen deze kwetsbare groep. Hoewel ze onlangs te horen kreeg dat de subsidie aan het open huis niet wordt toegekend, blijft ze strijdbaar. “We moeten nu op zoek naar andere bronnen.” De eerste donatie is al binnen. “Het jaarlijkse kerstconcert in de kerk kan niet doorgaan, maar 4Tune Entertainment heeft desondanks een schenking gedaan.”

Gun je je medemens ook een kerstdiner? Doneer dan: stichtingzonderdak.nl/donaties