Vier studenten van het Summa College interviewen burgemeester John Jorritsma in het kader van 75 jaar landelijke bevrijding. (Foto: Bert Jansen).
Vier studenten van het Summa College interviewen burgemeester John Jorritsma in het kader van 75 jaar landelijke bevrijding. (Foto: Bert Jansen). Foto: Bert Jansen

‘Ik mis het knuffelen met m’n kleinkind’

Algemeen

In het kader van het Nationaal gesprek over vrijheid spraken vier studenten van het Summa College donderdag bij Studio 040 met burgemeester John Jorritsma van Eindhoven over de gevolgen van corona voor de samenleving.

EINDHOVEN - Het gesprek van burgemeester John Jorritsma met studenten Manon ter Heide (Summa Beauty & lifestyle), Luna Sandkuijl (Summa Fashion), Niek Thijssen (Summa Business) en Jaimy Kuijpers (Summa Business) loopt al ruim een half uur lekker. De studenten stellen een vraag over vrijheid in tijden van corona, de ‘burgervader’ geeft geroutineerd antwoord. Totdat student Niek Thijssen (Business) vraagtekens plaatst bij de maatregelen van de overheid om het virus onder controle te krijgen. “Staan de maatregelen wel in verhouding tot de grote gevolgen voor de samenleving?”, wil de Summa-student weten. “En is het niet gewoon een griep-virus, wordt er wel voldoende naar het bewijs gekeken?”

Ongemakkelijk
De burgemeester gaat een beetje ongemakkelijk verzitten. En zegt dan: “Daar word ik een beetje boos van … Ik ben herhaaldelijk op de corona-IC’s van meerdere ziekenhuizen in de stad geweest, waar een kwart van de mensen het niet haalt. Ik heb met ambulancebroeders gesproken die mensen met de dood in de ogen kregen, waarvan ze wisten: die haalt het ziekenhuis niet.” Debatleidster Rokhaya Seck ziet de discussie tussen beide mannen even aan. En concludeert dan: “Dit is ook vrijheid. Dat mensen mogen zeggen wat ze denken…” De aanwezigen knikken instemmend.

Debatcentrum De Balie in Amsterdam zette vorig jaar het Nationaal Gesprek over vrijheid op touw, een debat over onze vrijheid. Aanleiding is de officiële bevrijding van heel Nederland, 75 jaar geleden. “Als we het over vrijheid hebben, denken mensen vaak aan de tweede wereldoorlog”, zegt burgemeester Jorritsma. “Maar in deze tijdens van corona maken we de gevolgen van de inperking van de vrijheid goed mee.”

Roet in eten
“Aanvankelijk wilden we een debat tussen jongeren en bestuurders - ministers, commissarissen van de Koning, burgemeesters - op 75 plekken in het land houden”, zegt organisator Joris Bastiaan van De Balie. “Maar de pandemie gooide roet in het eten. En nu is dit het 26e debat. Maar eerlijk is eerlijk: de aftrap van de reeks vond in september plaats tijdens een bezoek van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) aan het Summa College.”

Bestuurder Laurent de Vries van het Summa College mag het vraaggesprek inleiden. “Tijdens deze crisis realiseert de samenleving zich dat mbo niet alleen staat voor Middelbaar Beroepsonderwijs, maar ook voor Mega Belangrijk Onderwijs.” Een lach vult de ruime. “Wij het mbo leidt op in vitale beroepen, waardoor de samenleving kan doordraaien. Zo telt het Summa maar liefst 360 opleidingen.”

Medaille
De Vries zet de toon met zijn constatering dat ‘vrijheid ontzettend belangrijk is’. “Het geeft ons allemaal de kans om ons zelf te zijn”. Hij benadrukt ook dat vrijheid net als een medaille is en twee kanten heeft. “En een van die kanten is dat we nu in tijden van corona ons zelf moeten beperken, om te voorkomen dat we iemand besmetten.” Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven benadrukt in zijn praatje dat het begrip vrede de afgelopen jaren een veel bredere context heeft gekregen. Hij verwijst naar demonstraties, tegen bijvoorbeeld Zwarte Piet en van Pegida. En wat corona betreft: “Ik merk ook dat mensen door de maatregelen die al maanden duren korte lontjes krijgen”, zegt hij. De gepaste afstand – de burgemeester moet het goede voorbeeld geven - doet hem ook wat. “Ik zou dolgraag mijn kleinkinderen en andere dierbaren willen knuffelen. Maar dat gaat nu niet.”

Fatsoensnorm
Studente Luna Sandkuijl (Fashion) wil graag van de burgemeester weten hoe hij denkt over de gedachte dat iedereen mag zeggen wat hij of zij wil. “Er is natuurlijk wel een fatsoensnorm”, reageert Jorritsma. Je kunt niet alles doen. Een van die dingen is beledigen, dat kan echt niet.” Student Jaimy Kuijpers (Business) wil graag weten hoe de vrijheid geregeld is. Burgemeester John Jorritsma: “In een huwelijk kan je ook niet alles zeggen en doen. Je kunt niet alles in regels stoppen, maar het gaat er om dat we respectvol met elkaar om gaan.”