Rosemarie Seuntiëns in actie tijdens de opnames van Eindhoven 1920-2020. (Foto: Bert Jansen).
Rosemarie Seuntiëns in actie tijdens de opnames van Eindhoven 1920-2020. (Foto: Bert Jansen). Foto: Bert Jansen

Honderd jaar Eindhoven in beeld

Algemeen

Honderd jaar Eindhoven in beeld gevangen, en ondersteund met muziek. Het is in een notendop waar de film Eindhoven 1920-2020 om draait. Terugkijken op waar we vandaan komen, vieren wie we nu zijn en vooruitkijken naar de ambities van de stad, zo is de insteek. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN Een cadeautje voor de stad, zo wordt de film door de makers betiteld. Deels omdat veel evenementen om honderd jaar Eindhoven feestelijk te vieren, moesten worden geschrapt. Eindhoven 1920-2020 is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven en haar partners en Roaming Bells, een muzikaal project van stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns. Daarnaast hebben tal van mensen, verenigingen en instellingen hun medewerking verleend aan het project, van PSV tot Guus Meeuwis, van archivarissen tot muzikanten.

Videoclip
“Ja, ik denk wel dat het mooi is geworden, we hebben er in ieder geval hard aan gewerkt”, zegt Rosemarie Seuntiëns, die deze week druk in de weer is om de laatste hand aan de montage van de film te leggen, die zich laat omschrijven als een videoclip. Zo passeren niet alleen gedenkwaardige momenten de revue, maar komen ook markante personen aan bod die Eindhoven kleur hebben gegeven, zoals de dit jaar overleden oud-voorzitter van PSV Harry van Raaij. “Met de film vangen we de sfeer die past bij de stad. Het is wat dat betreft beslist geen geschiedenisles op muziek geworden.”

Voor de muziek is gekozen voor een speciale muziekmix op de carillons van de Catharinakerk en het Stadhuis: ‘De Tech Bells of the Future’, verwijzend naar het innovatieve karakter van de stad. Traditionele beiaardmuziek verweven met moderne invloeden tot aan techno toe. “De keuze om carillonmuziek te combineren met slagwerk, zang, orkest en een ritmesectie is doorgaans niet gebruikelijk, maar dat maakt het ook spannend en zorgt voor dynamiek. De beelden versterken de muziek, de muziek ondersteunt de film”, zo vat Seuntiëns het samen.

Eindhoven kent twee stadscarillons: eentje in het stadhuis en een in de Catharinakerk. Beiden spelen in de film een belangrijke rol. Zo is de Philips Beiaard onlosmakelijk verweven met de stad. In 1966 geschonken door het personeel van Philips aan de directie. Aanvankelijk vond het een plek in de klokkentoren bij het Evoluon. Later verhuisde het in naar de Sint Catharinakerk. De grootste en zwaarste klok (3.220 kilo) draagt de naam van Gerard Philips, en is gegoten door de Koninklijke Eijsbouts in Asten. Wat dat betreft is de cirkel rond voor in de in het Klokkendorp geboren Seuntiëns. “Maar in Eindhoven voel ik me helemaal op mijn plek.” Rosemarie Seuntiëns wil nog niet al te ver vooruitlopen op wat er allemaal te zien is in de film. “Een cadeautje moet ook een beetje een verrassing zijn.”

Eindhoven 1920-2020 wordt op 27 december om 18.15 uur uitgezonden op Studio040 (en herhaald op 31 december) en tegelijkertijd op het YouTube kanaal van Studio040.