Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 96.100 Eindhovenaren. (Foto: Pixabay).
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 96.100 Eindhovenaren. (Foto: Pixabay).

Eindhovenaren, maak jullie keuze

Algemeen

Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Eindhoven die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 9 december een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 96.100 Eindhovenaren.

EINDHOVEN - Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via donorregister.nl.

Inwoners van de gemeente Eindhoven die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief tussen 5 en 9 december. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief. Bekijk hier de Nederlandstalige brief en de brief in andere talen.

Heb je hulp nodig bij het invullen van je keuze? Dan kun je binnenlopen bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Veel bibliotheken geven voorlichting. Hier krijg je uitleg over de donorwet. De bibliotheken hebben ook folders in het Nederlands en in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch. Nu de bibliotheken gesloten zijn, verwijzen we mensen die hulp nodig hebben of vragen hebben naar de informatielijnen (telefonisch en per e-mail).

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan kan het helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen. Die zijn hier in te zien: donorregister.nl/uw-keuze-maken/hoe-maken-anderen-een-keuze.