De Def Americans brengen zondag 20 december een kerstode aan hun muzikale held Johnny Cash.
De Def Americans brengen zondag 20 december een kerstode aan hun muzikale held Johnny Cash.

#eindhovenfestival biedt vermaak

Algemeen

Niets te doen tijdens de kerstvakantie? Voor vermaak hoef je de deur niet uit. Een nieuw initiatief van de gezamenlijke culturele instellingen in Eindhoven biedt volop vermaak. Met #eindhovenfestival wordt van vrijdag 18 tot en met donderdag 31 december een bomvol programma aangeboden. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Meer inhoud, plezier en beleving tijdens de dagen rond kerst. Geen rijen voor de wc, favoriete drankjes en hapjes bij de hand en relaxed genieten vanuit de eigen sofa, zo heet het wervend. “We willen mensen een hart onder de riem steken in bijzondere tijden”, zo motiveert de organisatie van het festival het initiatief dat zich presenteert als ‘de place-to-be in de kerstvakantie’.

Tjokvol
Met zo’n zeventig acts mag met recht worden gesproken over een tjokvol programma. Voor de samenstelling ervan tekenen onder andere: Bibliotheek Eindhoven, Centrum voor de Kunsten Eindhoven, Dutch Design Week, Effenaar, Glow, MU, Muziekgebouw Eindhoven, Natlab, Parktheater Eindhoven, Philips Museum, preHistorisch Dorp, STRP, Van Abbemuseum. Cabaret, workshops, toneelvoorstellingen theater, muziek, film, lezingen en shows.

Voor iedereen valt er online wel wat te beleven. Sommige acts kunnen live worden gevolgd, anderen zijn vooraf opgenomen. Wie een beetje zijn best doet kan een eigen programma samenstellen naar persoonlijke voorkeur. Om iedereen een podium te bieden werd het festivalprogramma samengesteld in samenwerking met amateurverenigingen en creatieve makers in Eindhoven. Er is een speciaal middagprogramma voor de jongsten en een avondprogramma voor de hele familie. De presentator van het festival is stadsdichter en muzikante Iris Penning.

Dat de verschillende culturele instellingen in Eindhoven elkaar hebben gevonden met #eindhovenfestival is volgens mede-initiatiefnemer Milly van Maanen van het Parktheater een prima zaak. Het plan om samen een festival te organiseren is vrij recent. In oktober werden de koppen bij elkaar gestoken. 

“Toen is het snel gegaan”, doet Van Maanen uit de doeken. “Veel activiteiten kunnen in deze tijd geen doorgang vinden, en dat is jammer. Niet alleen voor wie er eens op uit wil, maar ook voor de culturele instellingen. Met het festival willen we laten zien dat we er nog zijn, dat er veel te zien en te beleven valt in Eindhoven”, gaat ze verder.

Bewust
De keuze om dat online te doen is een bewuste. Van Maanen: “Dan weten we in ieder geval zeker dat niets hoeven aan te passen. Bovendien biedt het ook nieuwe kansen. Als het bevalt, gaan we dit in de toekomst vaker doen.” Een festivalticket voor alle veertien dagen kost 5 euro. Daarnaast staat er iedere dag één gratis activiteit op het programma. De volledige opbrengst gaat naar de makers van Eindhoven, een groep die het vanwege het wegvallen van inkomsten momenteel ook zwaar heeft.

eindhovenfestival.nl