Afbeelding

Doorbijten

Algemeen

Het gaat de verkeerde kant op. Coronabesmettingen rijzen de pan uit. Waarom? Omdat we nonchalant worden. Te vaak zie ik in supermarkten waar de wagentjes niet worden schoongemaakt, dat ook winkelend publiek niet altijd de moeite neemt dit even met de klaar staande desinfecterende vloeistof te doen.

Mondkapjes worden weliswaar massaal gebruikt, maar geregeld zie ik dat de neus er niet mee bedekt wordt. Ook ik ga in de fout. Diverse herbruikbare mondkapjes liggen na gebruik in mijn auto voor ‘t grijpen, terwijl ze in de wasmand moeten liggen. Terwijl ik deze column schrijf moet onze premier nog kenbaar maken wat de extra regels zijn om het stijgende aantal ziektemeldingen naar beneden te krijgen. Ongetwijfeld zijn Black Friday en onze koopjeszucht om vooral (troost)cadeautjes onder de kerstboom te leggen, oorzaken van deze stijging. 

Strengere maatregelen zijn noodzakelijk. Een gedeelde troost is dat samenzijn met kerst een wereldprobleem geworden is. Een jaartje overslaan lijkt me een goede optie. Ik ben me aan het beraden, zeker nu vaccinatie een reële optie wordt. Het is niet anders dan welke klus ook. De laatste lootjes wegen altijd het zwaarst. Daarom mogen we ons nu niet laten verleiden door met de feestdagen alle voorzorgsmaatregelen overboord te gooien. Want dan zou het wel eens onze laatste kerst samen kunnen zijn. De laatste weken van dit jaar stellen ons danig op de proef. 

Een positief bericht is dat de kerstkaarten weer veelvuldig op de mat liggen. Heel gezellig nu ze aan een touwtje door de kamer slingeren. Weliswaar compenseren ze niet de vleselijke aanwezigheid van al die lieve afzenders, maar ze stralen wel liefde uit. En laten we eerlijk zijn, zonder liefde kunnen we geen van allen. Nu we die aai over ons hoofd, armen om onze schouders en kus op onze wangen van onze kinderen, kleinkinderen, of dierbare vrienden moeten missen, beseffen we pas hoe gelukkig we ons de afgelopen jaren hebben mogen prijzen. Even doorbijten nog!