Afbeelding

Muzikale lezing over het leven van Beethoven

Algemeen

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren in Bonn. Een mooie gelegenheid voor Waalrenaren Erna Charbonkunsthistorica, en pianist Frans van Tuijl om in het leven en de muziek van deze componist te duikenDinsdagavond 22 december delen ze hun kennis en muziek tijdens een online webinar

EINDHOVEN - Slechts vier tonen had Beethoven nodig om van zijn Symfonie 5 een van de bekendste muziekstukken ter wereld te maken. Het Pa-pa-pa-pammm -motief van vier noten, kort-kort-kort-lang, kent waarschijnlijk wel iedereen. Net zoals zijn lieflijke ‘Für Elise’. Frans van Tuijl laat je tijdens het webinar de klanken van Beethoven horen.

Het beeld van de oude, norse, getormenteerde en uiteindelijk stokdove componist met een onaangename persoonlijkheid klopt absoluut niet. Ja, hij had weinig geduld, en hij kon opvliegend zijn. Maar buiten zijn vakgebied was hij een aimabel en humoristisch iemand. Hij was sociaal bewogen en had veel vrienden en liefjes. Erna Charbon is als kunsthistorica en docent kunstgeschiedenis gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Frans van Tuijl begeleidt als pianist talentvolle zangers en instrumentalisten en verzorgt met regelmaat (huiskamer)concerten. Samen gaven ze in de bibliotheek in Het Huis van Waalre al eerder een huiskamerconcert met lezing over de 19e eeuw. Bevlogen, vol enthousiasme en onderlegd met veel kennis.

Praktische informatie
Het webinar Beethoven is op dinsdag 22 december van 20.00 uur tot 21.15 uur. Na aanmelden ontvang je op de dag van het webinar de online link. Entree: 5 euro. Meld je aan via: bibliotheekeindhoven.nl/programma.