<p>Het Clarissenklooster kan tijdens Open Monumentendag rekenen op veel aandacht. Open Monumentendag 2021 wordt gehouden op zaterdag 11 en zondag 12 september. (Foto: Bas Gijselhart).</p>

Het Clarissenklooster kan tijdens Open Monumentendag rekenen op veel aandacht. Open Monumentendag 2021 wordt gehouden op zaterdag 11 en zondag 12 september. (Foto: Bas Gijselhart).

Nieuwe levens voor oude kloosters

EINDHOVEN - Eindhoven kent een rijke geschiedenis als het gaat om historisch erfgoed. Dat geldt zeker voor gebouwen met een religieuze functie. Tijdens Open Monumentendag wordt komend weekeinde stilgestaan bij het ooit zo rijke kloosterleven van de stad én de nieuwe bestemming die veel kloosters inmiddels hebben gekregen. (Door Rob Weekers).

Komend weekeinde staan lezingen en rondleidingen op het programma, en zijn de deuren van een aantal gebouwen en monumenten geopend voor bezoek. René Erven is verbonden aan het Architectuurcentrum Eindhoven, en is als coördinator een van de drijvende krachten van het comité Open Monumentendag Eindhoven. Een bezoek aan een van de monumentale gebouwen is volgens hem meer dan de moeite waard. Zo besteedt cultuurhistoricus Peter Thoben tijdens Open Monumentendag aandacht aan de geschiedenis van het kloosterleven in Eindhoven, architect Harrie van Helmond gaat dieper in op de herbestemming van kloosters. 

Ook is er aandacht voor landschapsarchitectuur, bijvoorbeeld in de nabije omgeving van een historisch gebouw. Als voorbeeld geeft Erven een rondleiding door het Glorieuxpark. René Erven: “Dat is een buitenkans, normaliter kom je daar als bezoeker niet zo snel. Zeker een aanrader.” Het thema van de Open Monumentendag is: Nieuwe levens voor oude kloosters. Zo staat het Clarissenklooster aan de Sint Claralaan in het teken van een ingrijpende verbouwing. Volgens Erven biedt de Open Monumentendag een ideale mogelijkheid om het gebouw nog in zijn originele staat te zien. Nu heeft het nog een anti-kraakfunctie, op de planning staan plannen om van het gebouw een hotel te maken. 

Bevlogen

Tijdens Open Monumentendag, met bijdragen van een flink aantal bevlogen vrijwilligers, wordt ook aandacht geschonken aan de impact die het kloosterleven op alle facetten van het leven heeft gehad. Die impact was behoorlijk. Tal van kloosters verzorgden taken in het onderwijs en de ouderen- en ziekenzorg. Met de ontkerkelijking die zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw stevig doorzette, verviel in veel gevallen ook de religieuze functie die veel gebouwen hadden. René Erven: “Daar valt veel over te vertellen. Maar ook willen we bruggen slaan naar de toekomst. Veel kloosters bijvoorbeeld hebben in de loop van de tijd een andere bestemming gekregen.” Verleden, heden en toekomst met elkaar verknopen, zo heet het. Erven: “Een gebouw lééft, zit niet onder een stolp.” 

Open Monumentendag 2021 wordt gehouden op zaterdag 11 en zondag 12 september. Op zondag 12 september staan er rondleidingen door DomusDela, het Clarissenklooster, Eikenburg en Glorieuxpark gepland. Ook staat er een lezing van kunsthistoricus Peter Thoben geprogrammeerd.

Meer info en aanmelden:www.architectuurcentrumeindhoven.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden