<p>Leden van Eindhoven Atletiek willen graag laten zien hoe leuk de loopsport is. De beginnerscursus Start to Finish begint zaterdag 4 september om 09.00 uur op de atletiekbaan.</p>

Leden van Eindhoven Atletiek willen graag laten zien hoe leuk de loopsport is. De beginnerscursus Start to Finish begint zaterdag 4 september om 09.00 uur op de atletiekbaan.

‘Hardlopen geeft nieuwe energie’

EINDHOVEN - Van volleerd bankzitter tot echte hardloper. Eindhoven Atletiek start komende zaterdag met de nieuwe cursus Start to Finish, voor mensen die kennis willen maken met de hardloopsport. “Hardlopen moet voor iedereen leuk zijn.” (Door Rob Weekers).

“De cursus is voor de meeste mensen goed te doen”, vindt Joop Broeders van Eindhoven Atletiek. “Juist als je over weinig conditie beschikt. We beginnen dat ook rustig en bouwen de intensiteit langzaam op.” 

Doorzetten

Tweemaal in de week wordt er getraind, zaterdag is er een centrale training. Mensen van de vereniging zorgen voor begeleiding. Staat het begin van de cursus nog in het teken van alles heel rustig opbouwen, na acht weken zijn de deelnemers in staat om 20 tot 25 minuten aan één stuk te lopen, zo is de opzet. Broeders: “Het is een kwestie van even doorzetten, maar het is de moeite waard.”

Broeders vindt het altijd weer leuk om te zien hoe snel er door de deelnemers aan de cursus progressie wordt geboekt. ‘Je moet aangenaam lopen’, is het credo van alle Start to Finish-trainers. “Natuurlijk kunnen mensen ervoor kiezen om solo te gaan lopen, maar dan zie je vaak essentiële zaken over het hoofd”, stelt Broeders. “Vaak willen beginnende lopers teveel, da’s bijna vragen om blessures. Een goede opbouw van niet alleen trainingsduur, maar ook van trainingsbelasting, is essentieel. Maar dan ben je er nog niet. Denk aan de vraag wat een goede loophouding is.”

Goed schoeisel

Maar bovenal motiveert het om met anderen te lopen, een praatje te maken met elkaar, of na afloop nog even wat te gaan drinken in de kantine van de club. “Hardlopen is een mooie en makkelijke sport. Bijna iedereen kan het. Het enige wat je nodig hebt, is goed schoeisel”, zegt Broeders. “Slechte schoenen zijn bijna een garantie voor blessures.” Wat hardlopen zo leuk maakt? Broeders hoeft er niet lang over te denken. “Hoe gek het ook klinkt, al ben je nog zo moe, van hardlopen krijg je nieuwe energie.” Broeders praat als fervent hardloper uit ervaring. Zo’n 65.000 loopkilometers staan er op zijn teller. 

Eindhoven Atletiek hoopt dat mensen die de smaak eenmaal te pakken hebben, zich aansluiten bij de vereniging. Veel lopers kiezen na de beginnerscursus voor een nieuw gezamenlijk doel: de vijf, zeven of tien kilometer bijvoorbeeld op de marathon of een leuk loopje in een omliggende plaats. Maar ook wie ‘zomaar lekker wil lopen’, vindt zijn of haar weg bij Eindhoven Atletiek. Broeders: “We kunnen wel wat nieuwe aanwas gebruiken. De afgelopen tijd hebben veel mensen noodgedwongen thuis doorgebracht. Tijd om daar verandering in te brengen. Hardlopen moet voor iedereen leuk zijn!”

De beginnerscursus Start to Finish begint zaterdag 4 september om 09.00 uur op de atletiekbaan aan het J.C.Dirkxpad 7 in Eindhoven.

Wie er meer van wil weten kan een mail sturen naar:  start@eindhovenatletiek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden