Frank Dirks: 'Bovenal moeten kinderen plezier hebben in het spelletje.'
Frank Dirks: 'Bovenal moeten kinderen plezier hebben in het spelletje.'

Frank Dirks gaat terug naar de basis

EINDHOVEN - Trainer, zullen we partijtje doen? Het is de titel van een boekje van de hand van Frank Dirks, geschreven voor de beginnende voetbaltrainer. Dirks wil enthousiaste ouders en jeugdspelers die hun eerste stappen zetten in het trainersvak voorzien van handige tips en handvatten. (Door Rob Weekers)

In eerste instantie kende het boekje een oplage van 50 stuks, bedoeld voor de club waar Dirks zelf voetbaltrainingen verzorgt, VV Geldrop. Inmiddels staat de teller op 200, en tonen meer clubs uit de regio belangstelling. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Dirks heeft al plannen om met een vervolg te komen. Daarnaast is er een idee om een soortgelijke handleiding te maken voor andere sporten. Dirks: “Ik heb de smaak te pakken. Dat mijn boek zo wordt gewaardeerd, had ik zelf ook niet verwacht.”

Motiveren

In het dagelijks leven is Frank Dirks sport- en recreatiedocent bij De Rooi Pannen. Die ervaring komt hem nu goed van pas. Relativerend: “Maar ik heb de wijsheid niet in pacht. Wél weet ik hoe je mensen kunt motiveren, ze iets kan bijbrengen.” Leren is leuk wil Dirks maar zeggen. In het boek heeft Dirks quotes gebruikt van bekende voetballers als Cruijff en Pelé, maar ook van oefenmeesters als Wiel Coerver. Dirks hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, en weet ook wel dat er talloze boeken bestaan die zijn bedoeld voor de beginnende trainer. “Maar die zijn vaak toch nog te lastig voor mensen die absoluut geen ervaring hebben, en vaak ook geen voetbalachtergrond. Mijn idee: begin bij de basis, maak het niet te ingewikkeld.”

Aan enthousiasme vaak geen gebrek bij de goedwillende ouder die een voetbalteam op sleeptouw neemt. Maar er is meer nodig dan gedrevenheid alleen. “Dan hoor ik bijvoorbeeld iemand roepen: ‘Pietje, doe je best!’ Maar Pietje dóet zijn best. De vraag is: wat is er voor nodig om een speler beter te maken. Daar probeer ik met het boek een antwoord op te geven”, legt Dirks uit. De tips en handreikingen zijn vaak even voor de hand liggend als nuttig. Een trainer die met een spijkerbroek op het veld staat, het kan volgens Dirks echt niet. En ook heeft geen zin om als coach tijdens een training allerlei termen te gebruiken die kinderen toch niet snappen. “Maak het niet te ingewikkeld en ben duidelijk.”

Terug naar de basis, wil Dirks maar zeggen. “Maar bovenal moeten kinderen plezier hebben. Als je beter wordt en meer vaardigheden ontwikkelt, krijg je ook meer lol in het spelletje. Een kwestie van zoeken naar een goede balans. En ja, dat moet je aanvoelen. Als trainer moet je er rekening mee houden met niveauverschillen. De een pikt een oefening sneller op de dan een ander. Neem de tijd, en wees geduldig.”

Het 80 pagina’s tellend handboek in A5 formaat is verkrijgbaar voor 10 euro. Wie het boek bestelt, krijgt er ook nog eens een scheidsrechtersfluitje bij.

zullenwepartijtjedoen.jouwweb.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden