<p>Het koninklijk mannenkoor La Bonne Esp&eacute;rance viert in september het 150-jarig jubileum. Vanwege covidmaatregelen is de weg naar het jubileum geen geplaveide. Desondanks wordt er op 5 september door de leden feest gevierd in het Parktheater. (Foto: Eugene Notten).</p>

Het koninklijk mannenkoor La Bonne Espérance viert in september het 150-jarig jubileum. Vanwege covidmaatregelen is de weg naar het jubileum geen geplaveide. Desondanks wordt er op 5 september door de leden feest gevierd in het Parktheater. (Foto: Eugene Notten).

Mannenkoor La Bonne Espérance feest zonder publiek

EINDHOVEN - Eindhoven kent niet veel verenigingen die in de negentiende eeuw werden opgericht. Koninklijk mannenkoor La Bonne Espérance is één van de weinige. Medio twintigste eeuw werd het koninklijk en sinds 2014 is het immaterieel erfgoed van de stad. Vanwege covidmaatregelen is de weg naar het 150-jarig jubileum geen geplaveide. Desondanks wordt er op 5 september door de leden feest gevierd in het Parktheater. (Door Martina Roovers)

“Het draaiboek voor de jubileumdag in september lag klaar”, begint Ad Denkers, projectleider van het verjaardagsfeest. “Vorige week werden we gebeld door de mensen van de muziekkiosk met de mededeling dat alle evenementen in september zijn geannuleerd.” Dat optreden moest dus worden geschrapt. “Tegelijkertijd hebben we ons optreden in de Sint Joriskerk, waarmee de jubileumdag zou beginnen, onder de loep genomen. De verplichte anderhalvemeter is niet te doen.” Ook dat onderdeel werd weggestreept.” Al eerder hoorden de leden dat het officiële gedeelte niet in het Stadspaviljoen kon plaatsvinden, omdat de horecagelegenheid wordt verbouwd. Denkers: “Daarover had ik al contact gehad met het Parktheater.” 

Nu zijn alle andere onderdelen eveneens verplaatst naar het theater en vieren de koorleden hun verjaardag zonder publiek. “Wat overblijft is een programma waarin de burgemeester een toespraak houdt, de commissaris van de koning ons online toespreekt, het nieuwe logo wordt getoond, jubilarissen en ereleden worden gehuldigd”, somt Denkers op. Ook krijgt La Bonne een ornament in de Lichtjesroute, dat die dag wordt onthuld, en presenteert Wim Claasen een boek over het koor. “Dat rijk geïllustreerd is”, promoot de voorzitter van de jubileumcommissie. Bovendien zingen de mannen ‘Brabant Stad’, dat is gecomponeerd door de 16-jarige cellist Thomas Prechal.

In 150 jaar verandert er natuurlijk nogal wat. Zo ook bij La Bonne Espérance. “In de jaren 50, 60 waren we bekend in heel Nederland”, weet voorzitter Gerard Gilissen. “Cultuur werd veelal bijgebracht op school of in de kerk zat je bij het koor. Nu is er een scala aan keuze.” Jongeren vinden La Bonne amper. Desondanks is het koor met zo’n zeventig leden niet klein. “Daar zijn we dan ook trots op. Bovendien is niet alleen het zingen belangrijk. We zijn geen vriendenclub, maar kennen zeker kameraadschap.” Claasen voegt nog toe dat “zingen gezond is en stress vermindert. Je ontspant, wordt tijdens het zingen door het koor ‘gedragen’ en de dag glijdt van je af”.

Online repetitie

De mannen hebben het samenzijn dan ook erg gemist het afgelopen coronajaar. “We hebben wel online gerepeteerd, maar dat is toch anders. Gelukkig komen we sinds kort weer samen en staat er na onze verjaardag nog van alles op het programma.” De aanloop naar het 150-jarig jubileum kende immers ook een aantal concerten. Die zijn verplaatst naar 2022.

www.labonneesperance.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden