<p>De eerste act voor Festival Smitske is geboekt: dj La Fuente.</p>

De eerste act voor Festival Smitske is geboekt: dj La Fuente.

Sein op groen voor Festival Smitske

EINDHOVEN - “Dan doe ik het toch gewoon zelf!” Gerrie Smits uit Eindhoven baalde enorm dat de twee kaartjes die hij had voor twee grote dancefestivals opeens waardeloos bleken. De nieuwe coronavoorschriften voorzagen niet in grootschalige activiteiten, en moesten worden gecanceld. Maar met een maximum van 750 festivalbezoekers die wél zijn toegestaan, valt ook best een mooi feestje te bouwen, redeneert Smits. (Door Rob Weekers)

Een soort Lake Dance, maar dan in het klein. Dat moet het Festival Smitske gaan worden, dat op de planning staat op 16 oktober. Smits omschrijft het zelf als een ‘toffe tegenhanger van de grotere festivals’. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Een locatie is er al: de vijver bij het Evoluon. “Dan kon slechter”, weet Smits, naamgever van het festival. “Een iconisch gebouw op een schitterende plek.”

Kleinschalig

Ervaring met het organiseren van festival heeft Smits niet. Wel is hij regelmatig als comedian op de planken te vinden. Het idee om zelf een festival van de grond te tillen begon als een ludieke zet om zijn comedyvoorstelling, die afgelopen zondag in Heeze plaatsvond, wat meer bekendheid te geven. Wie een kaartje voor die voorstelling kocht, kreeg er gratis eentje bij voor het Festival Smitske. Was er eerst nog twijfel of er voldoende animo was om het festival definitief door te laten gaan, inmiddels staan alle seinen op groen. Smits: “Veel mensen zien een kleinschalig en intiem festival wel zitten.”

De eerste act voor het festival is inmiddels al vastgelegd: dj La Fuente. Marsha Damen: “Daar komen er nog wel wat bij. In totaal zetten we in op vijf dj’s.” Maar er is meer voor nodig om het festival te laten slagen, weet ook Damen. “Het regelen van een vergunning bijvoorbeeld, promotiefilmpjes, boekingen. We hebben alles in een vrij kort tijdsbestek moeten regelen. Een voorbereidingstijd van twee maanden is erg krap, maar de grootste hobbels hebben we inmiddels genomen.”

Met een toegangsprijs van 15 euro is ervoor gekozen om het festival voor iedereen betaalbaar te houden. Gerrie Smits: “We kunnen nu eenmaal niet concurreren met festivals die toppers in huis halen”, vertelt Smits. “Ik ben nu meer me het festival bezig dan met mijn eigen optredens als comedian”, vertelt Gerrie Smits. “Ik had niet gedacht dat er zoveel bij kwam kijken. Wanneer het voor mij is geslaagd? Als mensen zeggen: is het nu al afgelopen?’” Gerrie Smits steekt het niet onder stoelen of banken: “Lekker dansen is voor mij een medicijn om alles even los te laten. Samen dansen en genieten van de muziek, wat is er mooier dan dat? Dit wordt een topfeestje!” 

Inmiddels begint het wat betreft de kaartverkoop aardig te lopen. “Die 750 kaarten gaan er wel uit”, schat Smits optimistisch in. “En wie weet smaakt dit festival wel naar meer, en hebben we een begin gemaakt van iets heel moois.”

(Op het moment van schrijven was het festival nog niet uitverkocht, dat is inmiddels wél het geval)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden